Falsk bild av Venezuela i TV

Insändare Artikeln publicerades

Agenda sändes i SVT 9 juni. Det var en partsinlaga för den USA-stödde och självutnämnde ”president” Guaidó som också framträdde i programmet.

Denne påstod att det finns kubanska soldater i Venezuela. Och att de torterar venezolanska militärer för att de inte ska stödja honom. Sensationella uppgifter! Problemet är bara att det är lögn men det ifrågasattes inte utan passerade som sanning. Liksom en lång rad andra felaktigheter.

Public Service har ett uppdrag att förmedla balanserad information. Men i Agenda var alla rörande överens. Här korrigeras några av de många felaktigheterna:

Nej, de flesta länder erkänner den folkvalde president Maduro, inte Guaidó. (Även om USA och stora delar av EU gör det. Inte så konstigt, då det är USA som lanserat Guaidó.) I FN företräds Venezuela av Maduro.

Nej, det var inte i enlighet med konstitutionen som Guaidó utropade sig till president i ett gathörn i Caracas. Nej, det har inte påvisats något valfusk i valet av Maduro.

Att krisen i Venezuela till stor del beror på sanktionerna nämndes inte i programmet. FN:s expert deZaya har liknat dem vid ”en medeltida belägring”.

Maduro-regeringen har gjort misstag, men är det en legitim anledning till att straffa befolkningen? USA riktar nu in sig på att hindra landets matförsörjning och import av läkemedel. Enligt en akademisk rapport i USA har sanktionerna under ett år resulterat i 40 000 venezolaners död.

USA hotar med militär intervention. Programmet kopplade inte USA:s intresse för Venezuela till dess stora oljereserver. Vilket Trumps rådgivare gör helt öppet.

Maduro påstods stå bakom våldet i landet. Inget nämndes om oppositionens våld, där de vid flera tillfällen bränt regeringsanhängare levande.

Sanktioner, blockad och militära hot är brott mot internationell rätt och FN-stadgan. Att det ens skulle antydas i propagandaprogrammet för USA/Guaidó hade varit naivt att tro.

Zoltan Tiroler

Ulf Bjerén

Svensk-kubanska föreningen

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.