Falsk historia om ubåtarna på Marinmuseum

Sven Ruin ,
Insändarskribenten Sven Ruin ifrågasätter historieskrivningen om Kalla kriget på Marinmuseum i Karlskrona.
Foto:Sydöstran
Insändarskribenten Sven Ruin ifrågasätter historieskrivningen om Kalla kriget på Marinmuseum i Karlskrona.

Tidigare i år hade jag glädjen att få besöka Marinmuseum, då jag var tillfälligt i Karlskrona. Ett fantastiskt museum, måste jag säga – förutom utställningen om Kalla kriget.

Den utställningen var för mig som att kliva tillbaks till 80-talets Sverige, då jag - liksom många andra - blev lurade, har jag förstått i efterhand. Delar av militären, tillsammans med USA/Nato, bedrog uppenbarligen svenska folket.

Dokumentation har de sedan fått att försvinna. Falsk historia fick ta dess plats. Allt skylldes på Sovjet/Ryssland. Det som har öppnat ögonen på mig för lurendrejeriet, är bland annat några av de böcker som har getts ut om kalla kriget och speciellt om jakten på främmande ubåtar i svenska vatten. "I mörka vatten" av Mathias Mossberg är den senaste, som gavs ut i uppdaterad version 2016.

Mitt tips till alla intresserade är att ta en närmare titt på utställningen och jämföra med vad Mossberg skriver. Min slutsats är att de som ytterst bestämmer vill tydligen att bedrägeriet ännu fortsätter, även nu när över 20 år har gått sedan kalla kriget slut.

Jag vill också be vår tidigare statsminister Ingvar Carlsson, som medverkar på video i utställningen, att förklara varför du deltar i ett sådant sammanhang, speciellt sedan så mycket av bedrägeriet har kommit i dagen?

Utställningen knyter an till frågan om vi kan lita på vår egen militär idag? Vem tjänar verkligen militären? Jag känner många militärer som är hyggliga människor, men alla vet ju att de befinner sig i en organisation där det gäller att lyda order. Bedrägeriet som började för decennier sedan gör kanske snart att Donald Trump är högsta befälhavare för trupper i Sverige.

Det känns väl väldigt betryggande, eller?