Falska profeter underskattar alltid arbetare

Insändare Artikeln publicerades
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) håller tal under Moderaternas dag i Almedalen 2018.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) håller tal under Moderaternas dag i Almedalen 2018.

1907. På gator och torg runt om i Sverige samlas de. Hungerdemonstrationer inträffar och tusentals arbetare protesterar mot fattigdomen i Sverige.

Idag kan det vara svårt att se tillbaka i historien och förstå vad detta var för land. Ett av Europas fattigaste länder. Där människor flyr utanför landet för att inte svälta. 

Konflikter fanns det gott om. Det fanns alltid en opposition mot orättvisor.

Det kan tyckas vara surrealistiskt hur en enkel reform kan ta så mycket tid. Allmän och lika rösträtt. Det var en kamp som sträckte sig över decennier.

1918 - Socialdemokrater och Liberaler inför allmän och lika rösträtt.

Nästa historiska konflikt för rättvisan var arbetsmarknaden.

Ådalen 1931. Vi glömmer aldrig de arbetare som offrade sina liv för kampen för rättvisa arbetsvillkor. På deras gravsten kan vi idag läsa Erik Blomgrens dikt; 
”Här vilar svensk arbetare. Stupad i fredstid. Vapenlös, värnlös. Arkebuseradav okända kulor. Brottet var hunger. Glöm honom Aldrig”.

Vad var det för värderingskonflikter i ett land där människor som demonstrerar för rättvisa arbetssituationer bemöts med skottlossningar? Kanske kan det sammanfatta tiden då.

Inget för givet – framtiden stod skrivet i stjärnorna. I sin låt Elite sjunger Kent följande: 
”Min släkt är full av hjältar, decennier av slit. Brustna hjärtan trötta leder, deras stolthet bar mig hit”.

Låten sammanfattar den svenska arbetarrörelsen väl. Över hundra år har man varit orättvisans främsta fiende. Man har aldrig lämnat sin övertygelse. Ett välfärdssamhälle där hela landet är som en familj. Kanske har det varit denna övertygelse som fått arbetare att enas.

Redan när man pratade om allmän och lika rösträtt så fanns de där. De som sa ”det kommer aldrig hända”, ”det är omöjligt”, ”ni är idealister”. 

De har sagt likadant varenda gång arbetarna utmanat orättvisan. De finns än idag. Förståsigpåare, som förringar den kraft arbetarrörelsen har när man står enade.

Historiens dom har bevisat att dessa förståsigpåarehar haft fel varenda gång de utdömer arbetarrörelsen. Nu står en av dessa förståsigpåare i Aktuellts studio och ska prata om vad hans parti har för lösningar på utanförskapet. Han får chans att kommentera: 

”Den grova brottsligheten och våldtäktsproblematiken, den är här för att stanna” – Ulf Kristersson, Moderaterna.

Samtidigt som han säger detta så står arbetarrörelsen enad – utanförskapet ska knäckas. 
Ytterligare en orättvisa som arbetarrörelsen utmanar.

I en tid då moderaterna gett upp på att lösa detta så lovar arbetarrörelsen att de ska göra allt i sin makt för att knäcka brottsligheten. För de vet att ”politik är att vilja”, som Palme sa.

Arbetarrörelsen har pekat ut utanförskapet som sin fiende. Och folk vet, när arbetarrörelsen lovar något så lever de upp till det, de har en historia som visar detta.

”Ett hundra överklasspoeter kan inte ge mig någonting” – Kent.

Ayman Fares, Socialdemokraterna