Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Farligt arbete i israeliska bosättningar

Naser Qaswal, 48, arbetade i 25 år som snickare i den israeliska bosättningen Eli Zahav på den ockuperade Västbanken. 2017 tvingades han lämna sitt arbete helt döv på ena örat och med 20 procents kvarvarande hörsel på det andra, samt kronisk ryggvärk som hindrar honom stå eller köra bil mer än en timma åt gången. Skador helt relaterade till hans långvariga arbete i en bullrig och påfrestande miljö.
Publicerad 17 augusti 2019
Detta är en opinionstext i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Arbetet i de israeliska bosättningarna på Västbanken är farligt och lågavlönat, skriver insändarskribenten.
Arbetet i de israeliska bosättningarna på Västbanken är farligt och lågavlönat, skriver insändarskribenten.Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT

Naser har varit den huvudsakliga försörjaren av sin familj, vars ekonomi raserats. Någon ersättning har man inte fått från arbetsgivaren.

Enligt tillgängliga siffror arbetar i nuläget runt 36 000 palestinier i de olagliga bosättningarna. Den palestinska arbetskraften används av de israeliska ockupanterna som billig förbrukningsvara – med löner ned mot två dollar per dag och utan försäkringar och personlig skyddsutrustning som är självklarheter för varje israelisk arbetare.

Annons

Man får ta de mest smutsiga och farliga jobben, och arbetar i både intensiv hetta, buller och damm. Skador är mycket vanliga, men arbetsgivaren hjälper ofta inte till att få den skadade till sjukhus och undanhåller inte sällan bevis för att skadan skett i arbetet. Många palestinier vågar heller inte söka vård för att inte riskera att förlora arbetet.

Även barn används för arbete under slavliknande förhållanden. En del lämnar skolan för att i stället försörja sin familj, och varje terminsstart gapar några bänkar i varje klass tomma. Speciellt stor är frånvaron under jordbrukssäsonger då barn, i hetta och för nästan ingen lön alls, skördar och paketerar frukt och grönsaker som sedan landar i våra svenska grönsaksdiskar.

Den palestinska myndigheten har sedan 2010 avrått palestinier från att ta arbete i de israeliska bosättningarna. Men med en arbetslöshet i området på över 30 procent och en ekonomi som av israeliska restriktioner hindras att utvecklas, ser många inget annat alternativ än att ta de farliga och underbetalda jobben.

”Jag arbetade för dem eftersom jag inte hade något val” sammanfattar Naser Qaswal. ”Det är som att vara en slav, man kan inte kräva någonting, man har inga rättigheter”.

Gunnar Olofsson

Annons
Annons
Annons
Annons