Fascismen firar mediala segrar i Sölvesborg

Insändare Artikeln publicerades
Mattias Karlsson, riksdagsman för SD använde i valrörelsen 2018 parollen ”segra eller dö”. Det betecknas som ”krigsretorik” av statsminister Lövfen, S. Sådan retorik hör inte hemma i en demokrati.   Foto: Anders Wiklund / TT
Mattias Karlsson, riksdagsman för SD använde i valrörelsen 2018 parollen ”segra eller dö”. Det betecknas som ”krigsretorik” av statsminister Lövfen, S. Sådan retorik hör inte hemma i en demokrati. Foto: Anders Wiklund / TT

Jag såg en insändare i torsdagens tidning där en kristen påläggskalv (Nordström) uppmanade till mindre rädsla för SD. Det föranledde mig att titta lite på SD:s historia. SD är nämligen inte vilket parti som helst.

Faktum är att det är det enda av de europeiska missnöjespartierna på yttersta högerkanten som har sina rötter i nazismen. 1979 bildas BSS (Bevara Sverige Svenskt). I programskrivandet var Per Engdahl, som är den svenska fascismen mest kända ideolog, mycket aktiv. ”Stryk gärna de rasbiologiska aspekterna” (Larsson, Ekman - Sverigedemokraterna sid 67) skriver Engdahl i vad som kan beskrivas som en programförklaring till BSS.

Engdahl hade insett att rasismen efter Hitlers fall inte längre var gångbar. Nu ska i stället invandringen som sådan och ur ett kulturperspektiv framställas som hotet. Bakom bildandet av BSS står ett flertal personer med förflutet i den nazistiska Nysvenska Rörelsen. Samma personer står 1988 bakom bildandet av ett nytt parti – Sverigedemokraterna.

Därefter börjar ett idogt arbete att anpassa nazismen till moderna svenska förhållanden. Främst kommer borttvättandet av rasiststämpeln. ”Hys gärna rasistiska, kvinnofientliga och homofoba åsikter, men säg det inte offentligt”. Jimmie Åkesson som med öppna ögon gick in i en nazistisk organisation har drivit denna nolltolerans till nya demagogiska höjder och därmed lockat nya väljare, journalister, moderater och kristdemokrater i sitt garn.

Nu säger kanske någon att herr Åkesson inte visste, men även om mycket kan sägas om honom så är han absolut inte dum i huvudet. Han visste liksom Jomshof, Karlsson och  Söder som utgjorde ”de lundastudenter som tog över SD. Dessa fyra hade under sin studietid gjort sig kända för de nazistiska demonstrationer som alltid utspelade sig på Karl den tolftes dödsdag i Lund.

SD är alltså inte ett parti som vuxit fram på grund av en hög invandring i Sverige utan som bärare av en drygt hundraårig politisk tradition som ställt till med stora tragedier i Europa. Under valrörelsen 2018 höll tungan på att slinta och hade våra borgerliga journalister varit pålästa/intresserade så hade en brun sörja kunnat nystas upp i media.

Då undslapp nämligen Mattias Karlsson som en entusiasmering i valrörelsen ”Segra eller dö!” I Skavlan i höstas fick Åkesson frågan om detta varpå han svarade – ja det är ju så det är. Orden ”till seger eller död!” är slutorden i en dikt som den kände svenske nazisten Sven Olof Lindholm skrev.

Denna dikt har använts som inspiration för nazister i Sverige många gånger och uppenbarligen så även i valrörelsen 2018. Det nazistiska signalvärdet i orden ”Segra eller dö” borde varje journalist känna till, men så är det tydligen inte.

Eller är det kanske så att den skickliga demagogi som utmärker SDs ledare liksom det en gång var det signum som bar fram en lite mustaschprydd österrikare till köttgrytorna, bländar de maktens granskare vi har i landet. Man kan så tro när fascismen firar nya mediala segrar i den lilla staden Sölvesborg.

Anders Englesson, Asarum

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.