Finns förklaring till personalbristen

Insändare Artikeln publicerades
Undersköterskor får inte alltid respekt av sina överordnade, enligt insändarskribenten.
Foto: Bertil Ericson / TT
Undersköterskor får inte alltid respekt av sina överordnade, enligt insändarskribenten.

Ofta får man läsa och höra att det inte finns några undersköterskor, vårdbiträden samt vikarier i Olofströms kommun, fast det varje år utbildas nya undersköterskor redo att ta sig an dagens vård och omsorgsarbete. Frågan är vart alla dessa tar vägen?

Lönen, arbetstiderna, besparingar med fler arbetsuppgifter kan vara några av anledningarna men även att andra företag blir mer attraktiva då det är bättre lön och arbetstider. En annan anledning tror jag är ledningen. Vi är varandras arbetsmiljö men chefen har ett ansvar för sin personal och att de ska må bra på jobbet.

Bland dem jag känner inom vården bär alla inklusive jag själv på något som chefer sagt eller gjort som kränkt och sårat. Detta kan leda till psykisk ohälsa och personal sjukskriver sig samt vikarier flyr. På undersköterskeutbildningen påtalas vikten av bemötande och respekt. Det är skrämmande att se chefer göra något helt annat. Våra vårdtagare förtjänar personal som mår bra på jobbet och tyvärr är det många som inte gör det idag.

Avslutningsvis problemet är kanske inte att det fattas folk, utan hur ledningen väljer att behandla sin personal.

Undersköterskor, vårdbiträden och vikarier: Våga säg ifrån när ni känner er kränkta. Oavsett om du är vikarie eller fast så är vi lika mycket värda på jobbet. Vi gör ett kanonjobb!

Undersköterska