För Saxemaraskolans och elevernas bästa

Insändare Artikeln publicerades
”Att bibehålla Saxemaraskolan i en form F-6 innebär en stor risk för skolans långsiktiga existens”, skriver Magnus Pettersson och Stefan Österhof.
”Att bibehålla Saxemaraskolan i en form F-6 innebär en stor risk för skolans långsiktiga existens”, skriver Magnus Pettersson och Stefan Österhof.

Delar av alliansen i Ronneby vill med stöd av Sverigedemokraterna lyfta ur Saxemaraskolan ur skolöverenskommelsen. Den överenskommelse där Saxemaraskolan blir förskola och 1-3 skola, så kallad F-3-skola.

Centerpartiet föreslår en F-6 skola, argumentet är att de på detta sätt värnar om landsbygden. Den långsiktiga konsekvensen riskerar att bli precis tvärtom och den lösning C föreslår riskerar att göra det svårt att bevara skolan och attrahera lärare. Förslaget riskerar att försvåra möjligheten att ge elever den goda undervisningskvalité, det stöd de behöver och har rätt till.

Modellen med två starka 4-9 skolor bygger bland annat på att eleverna tidigt i sin skolgång skall kunna få tillgång till stöd i form av speciallärare. Ett stöd som är svårt att skapa i mindre skolor. Det är elevernas behov som varit det centrala när modellen 4-9 skapats. Skolmodellen är attraktiv och skapar också goda förutsättningar för att rekrytera lärare med god kompetens.

Att bibehålla Saxemaraskolan i en form F-6 innebär en stor risk för skolans långsiktiga existens. De ytor som en F-3 lösning ger skapar däremot möjlighet till en utbyggd förskola och en tryggad fortsatt skola i Saxemara. En skola som inom sina egna lokaler har utrymme att erbjuda speciallokaler för exempelvis slöjd, hemkunskap och därmed undvika bussning till andra skolor.

Den långsiktiga konsekvensen av att behålla Saxemara som en skola för F-6 innebär att nya förskoleavdelningar behöver byggas utanför skolans område. Troligt är att de hamnar i Ekenäs/Droppemåla. De finns en stor risk att det blir mer naturligt för föräldrar med barn i dessa förskolor att därefter placera sina barn i tätortens skolor. Fullt naturligt då dessa med all sannolikhet kommer att kunna ge ett bättre erbjudande när det gäller att exempelvis kunna erbjuda specialstöd. Den långsiktiga konsekvensen är att elevunderlaget för Saxemaraskolan minskar och att skolans existens hotas.

Centerpartiets förslag om att behålla Saxemaraskolan som en F-6 skola är ett dåligt förslag. Det är kortsiktigt publikfriande men ogenomtänkt och riskerar att skada den landsbygd partiet säger sig värna. Elever och föräldrar på landsbygden är värda en politik som bättre säkrar skolans fortsatta existens och som kan ge elever det stöd de behöver och har rätt till. Socialdemokraterna står fast vid den modell som innebär starka 4-9 skolor med goda förutsättningar för eleverna och som med F-3 stärker Saxemaraskolans framtid.

Magnus Pettersson (S)

Oppositionsråd Ronneby

Stefan Österhof (S)

2 vice ordförande Utbildningsnämnden

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.