”Förhandla med ryssarna istället”

Hempo Hildén ,
Hårdrockaren och trummisen Hempo Hilden avvisar russofobin i samband med debatten om ryska gasrör i Karlshamn.
Foto:Mattias Mattisson
Hårdrockaren och trummisen Hempo Hilden avvisar russofobin i samband med debatten om ryska gasrör i Karlshamn.

Hej alla, jag brukar ju inte synas här på insändarsidan speciellt ofta.

Men med anledning av debatten om Karlshamn och Slite som uppläggshamnar för oljerören för Northstream 2 så känner jag att man vill säga ifrån lite.

För det första så vill jag tacka för det inlägg som Anders Englesson gjorde lördagen den 17 december. Mycket bra analys.

Den russofobiska inställning som både regeringen (läs Wallström, Hultqvist mfl) och ÖB Bydén endast skadar våra förbindelser österut. Dom kanske behöver påminnas om att kriget mot Ryssland slutade 1809 och gjorde att vi förlorade den östra provinsen Finland.

Om Ryssland på allvar skulle hota Sverige så kan jag lugnt meddela att Ryssland har haft den kapaciteten ända sen 60-talets början. Dom har tre olika raketbaser öster om finska "ryssgränsen." Enda sättet att slå ut dom är genom koordinerade attacker av högeffektiva snabba skidförband som kan komma åt dom eftersom dom ligger under marknivå varför flygbombning inte skulle ha nån effekt.

Alltså är ett sådant företag förknippat med oerhörda risker. Det är den sanning vi levt med under och efter Kalla kriget.

I media får vi plötsligt reda på att två ryska korvetter är på väg "hem" till Kaliningrad. Hultqvist säger att Ryssland uppträder aggressivt. Han nämner inte att Sverige varje juni är värdland för NATO- manövrar som heter Baltops med robotkryssare, u-båtar och andra ytstridsenheter som seglar omkring utanför ryssens köksdörr.

Antalet kränkningar i luften har ökat säger Hultqvist. Han säger inte att 11 av dom gjordes av NATO och Ryssland 1! Men Ryssland är aggressivt? Om man bara för en liten stund sätter på sig ryska glasögon, så är ju dom stora NATO-övningarna det som provocerar mest givetvis. För att kunna flyga mellan Kaliningrad och St. Petersburg måste ryssarna flyga i den internationella korridoren hela vägen eftersom dom annars skulle korsa Natoland.

Nu till hamnfrågan. Sverige vill inte hyra ut hamnarna vilket ju drabbar Karlshamns kommun likväl som Gotland med smällar i 100-miljonersklassen.

Om nu Ryssland är ett sådant hot, så borde man ställa sig frågan hur det är möjligt att NATO-landet Danmark i fredags erbjöd sig att lagra Northstreams oljerör på Bornholm/Rönne? Man kan utan vidare säga att danskarna gör en annan bedömning än Hultqvist.

Sverige borde i stället hålla i en Östersjökonferens där man bjuder in Lavrov (ryska UD) , samt alla berörda Östersjöländer för att komma fram till en bra och balanserad lösning. Ett fredens hav innebär ju vissa förpliktelser. Vi borde tillsammans med Tyskland skrota EU-embargot mot Ryssland. Det drabbar i nuläget ryska barnfamiljer.

Vi borde förekomma krigshetsarna genom att föra kloka förhandlingar med Ryssland. Jag avslutar med två frågor :

- Hur kan det komma sig att vi tillåter NATO att ha flygövningar tillsammans med oss, men inte med Ryssland?

- Vad skall Sverige göra när Trump kommer överens med Putin att bekämpa IS gemensamt och samarbeta på andra plan ochså? Skall vi fortfarande betrakta ryssen som ett hot då?