Insändare: ”Försäkringskassan blev Förnedringskassan”

Insändare Artikeln publicerades
Vad har hänt med Försäkringskassan? Det undrar signaturen Monica.
Foto: JESSICA GOW / TT
Vad har hänt med Försäkringskassan? Det undrar signaturen Monica.

När blev Försäkringskassan Förnedringskassan. Vad har hänt med Försäkringskassan?

Ska de inte hjälpa människor som råkat ut för sjukdom? Nu har det blivit tvärtom.

De trycker ner och plågar redan utsatta personer. Det verkar vara mest kvinnor som utsätts.  Visst de måste följa sina regler. Då undrar jag vem som bestämt de nya reglerna.

Kan någon svara på det. Människor som varit sjuka i många år får plötsligt avslag på sin sjukskrivning. För det mesta av anledning att läkaren inte fyllt i någon struntsak på läkarintyget. De avslår ansökan sedan struntar de att svara i telefon.

Då uppstår situationen. En sjuk person som inte kan försörja sig, blir utan pengar. En stor psykisk press uppstår. De blir tvungna att överklaga beslutet. Det tar minst 8-10 veckor innan de får veta något. De tvingas leva upp de pengar de har. Sedan är det socialen som gäller.

Är det verkligen meningen att det ska gå till så här? Ska inte personer som är sjuka ha sjukersättning? Man ska väl inte behöva komma utanför systemet för att man blir sjuk.

Dessutom blir den psykiska ohälsan större. Detta driver människor till självmordstankar. De kan ju inte hantera sin situation. Helt maktlösa. Sjuka. Här är det inte ett val att man betalar mindre skatt ifall man arbetar.

Och vad kostar inte alla dessa överklaganden? Detta betalas väl också av skattepengar. Vilket slöseri med pengar. Jag vill veta vad ett överklagande kostar.

Vart är vi på väg?

Monica