”Fortfarande finns det människor som vill mörda oss”

Insändare Artikeln publicerades
Edvin Rahmanovic, ordförande i Romers och resandes förening i Blekinge, tillsammans med sin dotter Kristina Osmanovic, framför den romska flagga som hissades utanför Ronneby stadshus under Romernas nationaldag 8 april.
Foto: Jens Svensson
Edvin Rahmanovic, ordförande i Romers och resandes förening i Blekinge, tillsammans med sin dotter Kristina Osmanovic, framför den romska flagga som hissades utanför Ronneby stadshus under Romernas nationaldag 8 april.

För två veckor sedan, den 27 januari, hedrade vi alla som föll offer för ondskan, på den internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Minnesdagen är baserad på dagen med samma datum då fångarna i koncentrationslägret i Auschwitz befriades 1945.

Den är till för alla som bekämpar intolerans, främlingsfientlighet, rasism och antisemitism. Sedan 1999 har det varit en nationell minnesdag i Sverige och FN deklarerade 2005 denna dag som internationell minnesdag. I en intim ceremonin tänder vi ljus hemma varje år för familj och anhöriga som inte längre finns och alla andra som drabbades av den kollektiva galenskapen som tog miljoner liv.

Ljusen på var balkong har inte riktig släckts två veckor senare när jag mötte aktivister från Nordiska Motståndsrörelsens, NMR, utanför Ica Maxi i Ronneby. Jag tittade på flaggan och deras militaristiska stil med samma dos av ilska och chock som om man bevittnar en allvarlig trafikolycka och jag tog instinktivt min son lite hårdare i handen.

Man vill egentligen inte titta på men ändå gör man det, som om man bli paralyserad av råheten man möter. Ronneby har de senaste åren varit i rampljuset. Mest handlar det om invandringsrelaterade ämnen. Olika domedagsprofeter med sina facebooksidor hetsar mot allt som ser annorlunda ut.

Olika pseudoexperter, pseudojournalister och pseudobloggare säger sitt om Ronneby och njuter av sina fem minuters berömmelse. Men det känns också som att det i mörkret bakom rampljuset växte sig fram ett mer allvarligt hot som öppet strävar efter totalitarism och avskaffandet av demokrati.

Ett hot som försöker återuppliva ett monstruöst lik, som den fria världen trodde redan hade kastats på historiens soptipp. Vi romer och resande i Blekinge har alltför många minnen av hur vår folkgrupp har drabbats av att krafter som NMR – eller när idéer som de förfäktar smugit sig in i politikens huvudfåra. När vi ser NMR:s kampgrupper, som de kallar sig för, utanför matbutikerna i länet påminns vi om att det fortfarande finns människor som vill mörda oss och utplåna vårt folk.

NMR är en marginell företeelse. Men deras mål – ett Sverige fritt från ”rasfrämmande” element – har visat sig vara en för bredare grupper attraktiv tanke. Det är sällan det går mer än någon vecka utan att företrädare för ett visst politisk parti – som har massivt väljarstöd i Blekinges kommuner – uttrycker sin vilja att rensa ut oönskade folkgrupper.

Och numera talar också mer liberala politiska partier om ”problemen med invandring”. Vi är oroliga. Vi har sett dessa tecken tidigare, och det har slutat med katastrof och massgravar. Vi vill inte vara med om det igen. Vi vädjar till alla och envar att ta ställning mot den framväxande nazismen, och mot normaliseringen av rasistisk retorik.

Belöna inte de partier som anpassar sig till detta. Påminn din arbetskamrat, dina nära, dina grannar om att världen redan har gjort dessa misstag

Edvin Rahmanovic, Ordförande i Romers och resandes förening i Blekinge