Funktionshindrade och sjuka nonchaleras

Insändare Artikeln publicerades

När jag var aktiv socialdemokrat på 1980-talet var vi noga med att samhället skulle anpassas till alla. Detta betydde att ett handikapp inte skulle innebära att man stängdes ute på olika sätt.

Vad hände med de idéerna? Idag drar den socialdemokratiska regeringen till och med in assistansen för människor som har stort behov av en sådan. Man behöver bara få ont i ett ben för att inse hur omöjligt det måste vara att ta sig fram med rullstol på olika håll i städerna, där det finns många hinder i trappor, och där hissar saknas på många ställen, där sådana borde finnas.

I Bräkne- Hoby har landstinget en folkhögskola, som jag arbetade på  1979-90. Under hela denna tid talades det om att skolan skulle handikappanpassas för rörelsehindrade. Vad hände? Åk dit och beskåda trapporna!

Detta är Landstinget Blekinges skola! Jag vet inte riktigt hur situationen ser ut för synskadade, men med många släktingar som har haft grav hörselnedsättning tänker jag ofta på situationen för de hörselskadade. Är det nödvändigt att ha musik som bakgrund till tal i radio och tv till exempel?

Det måste vara omöjligt för någon med dålig hörsel att uppfatta vad som sägs. Och så har vi nu Telia som släcker ner det fasta telefonnätet på många håll. Vet de vilka konsekvenser detta får för personer som behöver olika hjälpmedel för att kunna använda en telefon?

Vi ska sedan inte tala om vad det innebär för många äldre att bli påtvingade en för dem tekniskt obegriplig smartphone. Samhället tenderar att bli mer och mer strömlinjeformat för dem som är aktiva, friska och alerta.

På den andra sidan finns gamla, sjuka och människor med handikapp, som man från de styrandes sida nonchalerar.

Lisbeth Beselin, kontaktperson för KD Senior i Blekinge