Gör om frågetävlingen i år denna månad

Inga Johnsson ,

Tisdagen den 23 maj 2017 var det Hjärnkoll för Blekinge, det vill säga frågesport i SPF, på Soft Center i Ronneby. Sex lag från olika delar av Blekinge deltog.

Tävlingen innehöll 16 frågor. Ett lag från östra Blekinge hade alla rätt. Det resultatet fick mig att undra.

Jag ringde frågeansvarig på tidningen Senioren i Stockholm. (Vinnande lag får åka till Stockholm, övernatta på Ålandsbåten och dagen därpå tävla mot lag från övriga delar av Sverige). Vid min förfrågan visade det sig att 11 av de 16 frågorna använts på Ålandsbåten 2012.

Det året tävlade det nu vinnande laget där. För säkerhets skull ringde jag upp en gång till – och fick samma svar. Jag vände mig då i brev till SPF:s distriktsordförande i Blekinge om detta. Han överlämnade mitt brev till frågeansvarig i Ronneby.

Efter ännu en kontakt från min sida fick jag ett skriftligt svar från frågeansvarig i Ronneby, som menar, att det är 5 och inte 11 frågor, som förekom på Ålandsbåten 2012. Samtliga övriga frågor den 23.5.2017 var från andra tävlingsårgångar på Ålandsbåten.

Detta kände jag till tidigare. Frågeansvarig i Ronneby anger nu i sitt svar till mig de årtal det gäller. Ett sådant förfarande ger inte samma förutsättningar för de tävlande lagen. Ålandsbåtens frågor bör överhuvudtaget inte användas vid länstävlingar.

I varje förening finns sannolikt stor kompetens. Detta gäller även SPF. Hur många frågor finns det i världen – kanske lika många som lingonen i skogen eller höstlöven på marken. I en förening som SPF borde man utan svårighet kunna hitta på frågor, som inte använts på Ålandsbåtarna.

Mitt förslag är därför att låta 2017 års tävling gå om med nya frågor utan att det ena eller andra laget gynnas. Ännu finns tid för det. Rikstävlingen på Ålandsbåten äger rum i slutet av september.