Har S glömt att de förlorat makten?

Insändare Artikeln publicerades
Christina Mattisson verkar tro att Socialdemokraterna fortfarande har ensamrätt att styra, anser signaturen ”Observant”.
Foto: Mattias Mattisson
Christina Mattisson verkar tro att Socialdemokraterna fortfarande har ensamrätt att styra, anser signaturen ”Observant”.

Christina Mattisson, numera oppositionsråd i Region Blekinge och gruppledare för Socialdemokraterna, sade häromdagen i en intervju i tidningen, att ”allianspartierna ställt till med både kaos och förvirring inom hela Blekinges sjukvård. För det blir konsekvensen av att allianspartierna i onsdags slutligen tvingade hälso-och sjukvårdsdirektören Almroth att lämna”.

Att Socialdemokraterna efter valet i höstas förlorade både makten över sjukvården här i länet och den högsta positionen i Region Blekinge till alliansen, blev naturligtvis en stor besvikelse för både Socialdemokraterna och stödpartierna. För ända sedan landstingen bildades här i landet för mycket länge sedan, har Socialdemokraterna styrt här i länet, och enligt Christina Mattissons uttalande verkar partiet, trots valförlusten, fortfarande tycka sig ha ensamrätten att bestämma över hur blekingarnas sjukvård ska se ut.

Men bästa Christina Mattisson, de som har valts av folket att regera har också rätt att bestämma. Det är ju detta som är demokrati. Det vill säga folkstyre.

Det förklarade ju också din egen partikollega i regeringen, Annika Strandhäll, för hela presskåren, efter förtroendeomröstningen i Sveriges Riksdag. Då avfärdade hon all kritik mot hennes egen avsättning av Försäkringskassans generaldirektör med orden: ”Vi i regeringen styr landet, och vi har också vår fulla rätt av avskeda och tillsätta generaldirektörer”.

Precis samma sak gäller för Region Blekinge. Alliansen har valts att styra i Region Blekinge. De har därmed också sin fulla rätt att tillsätta och avskeda hälso-och sjukvårdsdirektörer.

Det är också anmärkningsvärt att chefer och anställd sjukvårdspersonal i stora intervjuer i tidningarna tagit parti för den aktuelle hälso- och sjukvårdsdirektören. De går alltså öppet emot beslut, som tas i det folkvalda politiska styret i Region Blekinge.

Tjänstemän och anställd personal har som privatpersoner naturligtvis sin fulla rätt att ta politisk ställning. Men arbetet som tjänsteman eller anställd sjukvårdspersonal i offentlig tjänst, måste naturligtvis skötas lika professionellt, oavsett politisk ledning.

Ett aktuellt exempel i ditt eget parti, Christina Mattisson, är just chefstjänstemännens öppna stöd till kommunalrådet i Olofström, som nu tvingats avgå. Det bryter mot den gällande praxis som råder här i landet. Det påpekades av en oppositionspolitiker i Olofström. Han fick medhåll av din partikamrat och nämndordförande i Olofström, som dels offentligt överlämnade en röd ros till vederbörande som ursäkt, dels tydligt deklarerade för den närvarande journalisten att något sådant inte får förekomma, eftersom tjänstemän och anställda i offentlig tjänst skall vara neutrala utåt, oavsett politisk styrning.

Någon ordning måste det väl vara, även i Blekinge!

Observant

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.