Höj skatt på slips i stället för på sparande

Thomas Liljegren ,

Jaha, så var det dags igen att höja skatterna i landet med redan världens högsta skatt. Denna gången på pengar som redan är beskattade en gång, det vill säga sparande i så kallade Investeringssparkonto.

Pensionerna kommer som alla vet att bli väldigt låga för många löntagargrupper, rekommendationen har varit att försöka sätta av en del av sin inkomst till sin framtida pension.

Nu höjer regeringen ivrigt påhejade av vänstern/kommunisterna skatten på ISK-konto. Samtidigt är det helt okej att göra avdrag för räntekostnader på lyxkonsumtion. Det lönar sig alltså inte att spara däremot att slösa enligt vänsterns logik.

Enligt Ulla Andersson, Vänsterns talesperson, är det en bra reform som riktar sig mot dem som har högst inkomster varav en majoritet är män. Jaha, så majoriteten av ISK-sparare som är vanliga barnfamiljer och vanliga löntagare skulle, enligt Ulla Andersson, straffa oss män?

Hur tänker hon? Det är ju sannolikt de med minst inkomster som drabbas mest och som får skatta en gång till på sin redan beskattade inkomst. För att citera ekonomen Claes Hemberg: ”Då kan man höja skatten på slips istället”, om det nu är männen man vill åt.

Har svårt att förstå logiken, å andra sidan hade vänstern förstått logiken i ekonomi hade de väl aldrig blivit vänster.