Hur många poliser får Ronneby?

Insändare Artikeln publicerades

För någon vecka sedan meddelade regionpolischefen Carina Persson att Polisområde Blekinge nordöstra Skåne skulle tilldelas 17 polismän, som nyss lämnat Polisskolan med godkända betyg. Glädjande för alla som har band till detta polisområde. Det ankommer på polisområdeschefen att fördela dessa polismän där de bäst behövs.

Införandet av polisreformen blev för många, såväl poliser som allmänhet, en besvikelse i flera avseenden. Särskilt för dem som förväntade sig att de skulle få poliser närmare sig, vilket var ett löfte till samhällsmedborgarna. Som alla nu vet, blev det inte så. I Ronneby stängdes polisstationen ner helt. Efter flera års kamp lyckades kommunen med att få polisstationen öppen en dag i veckan. Dock inte under sommartid?? Såvitt är känt finns heller ingen stationerad polis i yttre tjänst i Ronneby. Idag delar Karlskrona och Ronneby på två kommunpoliser, som självklart i sin roll knappast hinner med att göra trafikkontroller, patrullera i områden, göra spaningsuppdrag samt det viktigaste synlighet, sådant som förväntas av en närpolis i kommunen. Deras inriktning är en helt annan.

Den enkla frågan ställs nu till polisområdeschefen i Kristianstad: Hur många poliser kommer att stationeras i Ronneby, av de 17 poliser som tilldelats området?

Observera ”stationeras” ska läsas understruket och ska tolkas som ordets innebörd är. Jag och flera med mig inser att du inte kan placera alla här, men tidigare löften och att stationera polis i Ronneby bör infrias snart.

En kort repetition av vad som passerat; i december 2015 lovades kommunledningen av dåvarande regionpolischefen att polisstationen i Ronneby skulle öppnas i början av 2016 samt skulle närpoliser placeras där. Löftet har inte återkallats och halvkvävda löften från olika berörda har framhållit att bara det blir flera poliser i lokalpolisområdet kommer stationering att ske. Nu hoppas vi alla i Ronneby kommun att det görs slag i saken.

Polisområdeschefen för Blekinge nordöstra Skåne om svar anhålles.

Ta gärna kontakt med kommunalrådet!

Stellan Lundin

F d polismästare i Ronneby

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.