Israel utövade sin rätt till självförsvar

Insändare Artikeln publicerades

Replik på Hans Bülows ledare "Ambassadflytt ledde till 50-tal döda" (15/5): Hans beklagar sig över att Israel återigen tvingas försvara sina gränser och sin civilbefolkning från ett folk vars mål är att förinta den Judiska staten och att begå massmord på judar.

De våldsamma upploppen i Gaza är ännu en attack på Israel och detta är Hamas ledare också väldigt tydliga med då en av ledarna, Yahya Sinwar, för bara några veckor sedan hetsade upp Gazaborna med följande stridsrop: "Vi kommer att riva ner gränsen [mot Israel] och slita ut deras hjärtan från deras kroppar!"

Tonvis av bilder och videoklipp finns nu dokumenterade som visar hur våldsamma Gazabor - beväpnade med skjutvapen, yxor, knivar, molotovcocktails och stenar - försöker att bryta sig igenom stängslet genom att klippa upp det med bultsaxar. Dessa människor med mord i blicken kan man knappast stoppa med diplomati utan endast med militära medel.

Israel har flertalet gånger varnat dem för att närma sig säkerhetsstängslet genom att skicka ut SMS-meddelanden och radiomeddelanden. Igår, på Israels födelsedag den 14:e maj, släppte det israeliska flygvapnet ner tusentals flygblad över Gazaremsan som var skrivna på arabiska där man återigen varnade befolkningen att inte närma sig stängslet för att inte riskera sina liv och bli skjutna.

Bara ett par minuter bortom stängslet bor civila judiska familjer i israeliska städer som Sderot och Ashkelon. Vad hade hänt om inte Israels militär inte hade stoppat våldsverkarna utan istället låtit dem passera stängslet - hade de bjudit sina judiska grannar på hummus tro? Knappast.

Israel har, liksom alla andra suveräna stater, inte bara en rättighet utan även en skyldighet att försvara sina gränser och sin civilbefolkning från externa hot. Ponera att en islamistisk terroristorganisation finns vid Sveriges gräns i Norge och att denna terroristorganisation har inskrivet i sina stadgar att Sverige skall förintas och att det svenska folket skall utrotas samt att man under flera års tid har avfyrat över 20.000 missiler och granater mot Sverige.

Denna terroristorganisation försöker nu att bryta sig igenom gränsen och infiltrera Sverige för att mörda så många svenskar som möjligt. Hur hade Sverige agerat?Jag är övertygad om att Sverige och de flesta andra västländer hade agerat mer skoningslöst än vad Israel gör.

Israels försvarsmakt har varnat Gazas befolkning flertalet gånger och varningen är tydlig: "Håll er borta från stängslet! Alla försök till infiltration besvaras med eldgivning!"

Slutligen, att Stefan Löfven "kräver en oberoende utredning" gällande Israels utövande av självförsvar är rent ut sagt pinsamt. Han ställer alltså krav på hur Mellanösterns enda liberala demokrati - omringat av fientliga grannar - ska lösa sina problem vid sina gränser medan han själv inte ens har kompetensen att kontrollera Sveriges egna gränser? Pinsamt, Löfven. Pinsamt.

Chris Albertsson, Olofström

Svar direkt:

Tack Chris Albertsson för debattinlägg i en viktig fråga. Jag erkänner staten Israels självklara rätt att försvara sina gränser. Chris Albertsson slår fast att palestinska folkets ”mål är att förinta den Judiska staten och att begå massmord på judar”. Palestinska folket jämställs med Hitlers förintelsepolitik. Det är en oerhörd anklagelse. Den bör du ta tillbaka.

Det var inte reguljär trupp som angrep de israeliska posteringarna. Det var mestadels frustrerad ungdomar (killar) med stenslungor. I en normal stat sätts kravallpolis in - inte soldater som skjuter för att döda. Dödsoffren är uppe kring 60 personer. Det är ett måttlöst övervåld.

Israels regering och Trumpadministrationen har ingen lösning på konflikten utan provocerar och utmanar världsopinionen. Det leder till mer våld. Vill Israels folk leva i fred med sina grannar går det inte att ockupera land och tro att det finns en militär lösning på konflikten. Utvecklingen i Mellanöstern går nu mot ännu mer våld. Det är förödande för alla folk i regionen.

Hans Bülow, Sydöstran