Kroppen ska orka hela livet

Insändare Artikeln publicerades

I Ronneby kommun ska alla ha förutsättningar att jobba heltid. Kommunal har kommit överens med Sveriges kommuner och landsting om att heltid ska vara norm. Det betyder att alla som nyanställs erbjuds heltid istället för att kommunen exempelvis annonserar ut deltidstjänster.

Detta är bra och en viktig del i jämställdhetsarbetet och kvinnors ekonomiska frihet att kunna försörja sig. Detta stänger självklart inte dörren för den som vill eller behöver gå ner i arbetstid men det tvingar heller inte den deltidsanställde att själv behöva pussla ihop flera jobb för att få ihop en lön att leva på.

Idag är det bara 44% som jobbar heltid inom äldreförvaltningens område. Detta ställer krav på rimlig arbetsbelastning och arbetsmiljö oavsett yrke. Ingen ska behöva känna att de inte orkar jobba heltid för att det är för tungt, högljutt eller stressigt. Kroppen ska orka hela livet och därför måste vi erbjuda en hållbar arbetsmiljö. Detta ställer krav på Ronneby kommun som arbetsgivare. Detta ör viktiga frågor som vi socialdemokrater prioriterar och driver. Vi vill att alla inom kommunen ska ges förutsättningar att jobba heltid.

Malin Norfall Socialdemokraterna Ronneby