Lägg inte pengar på nyårsfyrverkerier

Gun Hedlund ,

Tack, Annacarin Leufstedt, för dina kloka synpunkter i Sydöstran om nyårsfyrverkerier. Vi människor har en hjärna som ger oss förmågan att tänka, reflektera och fatta kloka beslut.

Det är beklagligt att inte alla använder den förmågan. I flera år har detta elände diskuterats. Det har bekräftats att våra flyktingar, framför allt barn som flytt undan kriget, mår dåligt och blir rädda.

För mej är det obegripligt att det satsats så mycket pengar för den lilla tid ett fyrverkeri varar. Nästan varje dag ser vi på tv utmärglade barn i krigszoner som kommer att dö på grund av avsaknad av mat.

Om pengarna som används till alla dessa fyrverkerier istället skickades till våra fantastiska hjälporganisationer skulle flera av dessa barn räddas. Om vi avstår från de korta minuter som ett fyrverkeri varar skulle vinsterna (förutom hos försäljarna) vara flera.

Vuxna och barn med traumatiska upplevelser i bagaget skulle slippa uppleva allt smällande, alla skador som inträffar i samband med avfyrande försvinner, möjligheter att använda fyrverkerier som vapen elimineras, alla våra husdjur och deras husse och matte skulle få en trevligare avslutning på året.

Dumheter tänker säkert några. Fyrverkerierna försvinner inte för att jag avstår. Jo, om alla ”jag” avstår. En vara som inte köps är inte intressant för försäljare.

Den försvinner ur sortimentet.