Med skräck ser jag hur trafiken hårdnat

Gunnel
"Jag märker med skräck inom mig hur trafiken har hårdnat, regler respekteras inte och sunt bondförnuft existerar inte för många", skriver bussföraren Gunnel i Ronneby.
Foto:Maths Olsson
"Jag märker med skräck inom mig hur trafiken har hårdnat, regler respekteras inte och sunt bondförnuft existerar inte för många", skriver bussföraren Gunnel i Ronneby.

Jag är busschaufför i Ronneby och måste få berätta om en händelse som skedde tisdagen den 29 augusti. Jag kör i huvudsak skolbuss, men under skollov kör jag även linjetrafik.

Jag släppte av skolbarn på hållplats Idrottsplatsen, riktning mot Övre Brunnsvägen, i Ronneby cirka 14.30. Det finns ett övergångsställe i anslutning till denna hållplats, som då hamnar framför bussen.

Jag ger klartecken att svänga ut genom att blinka med vänster blinkers, samt att jag har skolskyltarna påslagen. Jag ser i backspegeln att tre bilar har stannat bakom bussen för att släppa ut mig, stort tack till er.

Nu har jag en överenskommelse med barn som åker med min skolbuss och som måste korsa ett övergångställe framför bussen att inte göra det innan jag ger klartecken, jag kör också alltid fram för att spärra körfältet bakom mig innan barnen går över vägen.

Tack och lov funkar denna överenskommelse perfekt. Så gjorde jag nu också, ger barnen tummen upp att det är fritt. Då ser jag i ögonvrån DIG i en vinröd halvcombi, komma som en dåre och kör om tre stillastående bilar plus en stor skolbuss, framför ett övergångsställe.

Hur tänkte du där? Inte alls! Du kunde ha kört på fyra barn, bara för att du skulle komma förbi. Du borde köpt en trisslott denna dag, för barnen såg mitt vilda gestikulerande att gå tillbaka.

Sen vek du in på två sidovägar, förmodligen för att jag inte skulle hinna se ditt registreringsnummer. Jag vill med denna obehagliga händelse påminna alla motordrivna trafikanter att vi är skyldiga enligt lag att lämna företräde för bussar inom tättbebyggt område som med tecken visar att den har för avsikt att köra ut från hållplats.

Jag märker med skräck inom mig hur trafiken har hårdnat, regler respekteras inte och sunt bondförnuft existerar inte för många. Tyvärr visar sig Ronneby vara en av de sämsta städer att köra i.

Handen på hjärtat, hur många använder blinkers. Kanske tio procent av de jag dagligen möter i trafiken vet var den spaken sitter. Ronneby är uppbyggd av rondeller och det är av största vikt och säkerhet att verkligen visa vart ditt fordon ska ta vägen, även i korsningar.

Jag vill också be kommunen att se över trafiksituationen vid Willys på Kungsgatan. Måste det vara parkeringar precis utanför? Handikapparkering, absolut. Men det finns inte. Det borde inte vara så svårt för friska personer att ta sig från takparkeringen till centrum, det finns till och med hiss.

Jag har ett flertal gånger fått tvärnita för att folk öppnar sina dörrar utan att titta bakåt. Varuleveranser har problem att komma ut från sin lastzon, om det ens finns ledig plats där.

Vi får vänta, med förseningar till följd, för att det ska väntas in en ledig parkering. Det händer att vi och övriga fordon blir ståendes i korsningen medan trafikljusen slår om både två och tre gånger. Rena cirkusen.

Slutligen vill jag och mina kollegor tacka alla er som tar hänsyn till våra stora fordon och i övrigt har kännedom om de trafikregler som gäller.

Tack till alla er som visar tecken i god tid, anpassar hastigheten och inte minst till alla våra passagerare som nu när mörkret närmar sig plockar fram reflexer eller andra ljuskällor som gör att vi ser er i god tid.