Medborgarlön kan ge ett friskare Sverige

Insändare Artikeln publicerades

Är det inte dags att Sverige i första hand tar hand om de som lever här? Att man ser till att ingen står helt utan pengar? Att man ser till att de som byggt upp landet har det bra på ålderns höst? Att man ser till att minska på arbetstider så att ingen någonsin mer går in i väggen och sliter ut sig?

Människan är endast alert i två timmar per dygn, sedan jobbar man inte effektivt utan är mer som en robot. Med förkortad arbetstid skulle ingen behöva gå arbetslös. Bygg även upp psykvården och försvaret. Det kommer förmodligen att behövas. Varför denna hysteri och stress i samhället? Varför ska köpcentrum vara öppna alla dagar i veckan? Behöver vi köpa kläder och elektronik varje dag? Varför ska livsmedelsbutiker med tillhörande kiosker/caféer/apotek vara öppna i stort sett hela dagen sju dagar i veckan? Inte ens stängt på högtider?

Är det inget som är heligt längre? Hur länge till ska Sverige plåga sitt folk? Är allt en jakt på pengar? Ett annat förslag är också att lägga ner Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan för gott. I stället kunde man införa medborgarlön på åttatusen kronor i månaden. Då kan studenter studera utan studielån, människor kan själva välja hur många timmar de vill arbeta per vecka. De flesta vill ha ut mer än åttatusen i månaden så självklart skulle folk jobba, men färre timmar. Arbetslösa, sjukskrivna och förtidspensionärer har sina åttatusen oavsett. Det vore en bra lösning för hela befolkningen och landet. Det skulle bli ett friskare Sverige. Om FK ska vara kvar, kanske man kan införa att långtidssjukskrivna och förtidspensionärer som inte har personliga assistenter eller hjälp i sin vardag, får känna att de tillhör ett sammanhang. Ett bra sätt vore att låta dessa gå med griptång och hålla rent på stadens gator, parker, torg och badstränder, som brukar se rent fruktansvärda ut.

Önskar ett välmående land

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.