Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

”Minkarna kan inte få det sämre”

Svar till Ulf Svensson, Centerpartiet: ”Sverige har världens bästa minkfarmer”
DJURRÄTT • Publicerad 10 augusti 2018
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Minkar på farm i Blekinge.
Minkar på farm i Blekinge.Foto: Patric Söderström / TT

I ett inlägg från Ulf Svensson i Centerpartiet i Sölvesborg påstås jag ljuga när jag säger att minkar har simhud mellan tårna. Ulf Svensson baserar detta på vad han själv sett. Jag föreslår att han bemöter mig med fakta när han kallar mig för en lögnare. Försök hitta en biolog som förnekar att minkar är semiakvatiska djur med lite simhud mellan tårna. Vi vet att vilda minkar lever större delen av året längs vattendrag och att de fångar en stor del av sin föda i och runt vattnet. De använder vatten som ett sätt att ta sig fram och har biologiska anpassningar som simhud mellan tårna. Om det bara handlade om etologi skulle det inte råda något tvivel: minkar behöver simma.

Genom att ge minkar tillgång till större ytor med simvatten skulle regeringen ha stöd i djurskyddslagens två viktiga paragrafer om att djur ska skyddas mot onödigt lidande och att djur ska kunna bete sig naturligt uppfyllas, något som alla förespråkare av minkfarmer borde vilja stödja.

Annons

Påståendet att det inte skulle bli något bra skinn om minken inte mår bra stämmer inte. Minkarna på svenska pälsdjursfarmer är avlade för att få en fin päls, trots att de lever under miserabla förhållanden. Därför är pälsen inte ett bra sätt att avgöra ifall en mink mår bra eller inte. Beteendestörningar, ångest, frustration eller stress är inte sådant som nödvändigtvis ger någon effekt på pälsen.

Även Sveriges veterinärförbund har slagit fast att minkar på pälsdjursfarmer inte kan få utlopp för sina naturliga beteenden och att detta medför ett stort lidande för djuren.

Ulf Svensson menar att om vi förbjuder minkfarmer i Sverige så föds minkarna ändå upp i andra länder med möjligen ännu sämre djurskydd.

Det är svårt att se att minkarna skulle kunna få det mycket sämre. Men även om det är värre någon annanstans så är det inget argument för att rättfärdiga det här. Med den logiken skulle vi även kunna tillåta slavhandel eller barnarbete. Många svenska pälsfarmare samarbetar redan idag med farmare i andra länder, genom att de exempelvis förser dem med avelsdjur eller fungerar som konsulter. Om en dessutom kollar på hur exempelvis en minkfarm ser ut i andra länder och hur de ser ut i Sverige, så är det i princip ingen skillnad när det kommer till minkarnas verklighet. Skillnaderna för djuren är marginella.

Som tur är skiljer sig Ulf Svenssons och Centerpartiets åsikter sig från majoriteten av det svenska folket. Enligt en undersökning är åtta av tio svenskar emot att minkar stängs in i små nätburar och dödas för sin päls.

Och mellan 2015 och 2016 minskade minkproduktionen i Sverige med 25 procent. Det talar sitt tydliga språk.

Daniel Rolke

Djurrättsalliansen

Annons
Annons
Annons
Annons