Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Minska matsvinnet i Blekinge – sprid dina bästa knep

Sedan 2015 har mängden insamlat matavfall i Blekinge ökat med fyra procent. Det är bra att många lämnar sitt matavfall till insamling, men det finns ett stort problem med onödigt matsvinn.
Publicerad 12 oktober 2019
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Planera dina matinköp noga, uppmanar insändarskribenten.
Planera dina matinköp noga, uppmanar insändarskribenten.Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Matsmarts vision är en värld utan matsvinn, därför uppmanar vi alla att sprida sina bästa matsvinnstips. I augusti släppte FN:s klimatpanel IPCC en rapport om jord- och skogsbrukets roll för klimatet. En slutsats är att en av de stora klimatbovarna är matsvinnet. Ungefär en tredjedel av all mat som produceras slängs. Om det globala matsvinnet var ett land skulle det vara världens tredje största utsläppare efter Kina och USA.

En av de vanligaste orsakerna till matsvinn är okunskap om datummärkning. En Sifoundersökning som Matsmart låtit göra visar att var femte svensk inte vet skillnaden mellan bäst före-dag och sista förbrukningsdag. Bäst före-datum är en garanti från producenten att varan håller exakt samma kvalité som vid tillverkningstillfället. Sista förbrukningsdag innebär att maten inte är säker att äta efter att datumet har passerats.

Annons

Förra året lämnade invånarna i Blekinge in totalt 10 000 ton matavfall till insamling. Det är en ökning med 4 procent sedan 2015. Vi tror det går att få ner mängden mat som slängs och Matsmart arbetar ständigt för att öka kunskapen kring exempelvis datummärkning. Via bland annat sociala medier får vi dessutom många vardagstips på hur människor minskar sitt matsvinn. Här är våra fem bästa tips:

1. Lita på dina sinnen – titta, lukta och smaka innan du slänger. Gå inte enbart efter bäst före-datum.

2. Använd matresterna! Laga en omelett, paj, gratäng eller frys in resterna.

3. När du står i butiken kan du välja kortare bäst före-datum om du vet att varan ska ätas inom kort.

4. Förvara maten rätt – följ förpackningsanvisningarna så förlänger du hållbarheten.

5. Planera dina inköp – titta igenom vad som finns hemma så att du inte handlar dubbletter.

Matsmarts vision är en värld utan matsvinn. Vi tror att vi åstadkommer mest förändring tillsammans. Därför uppmanar vi nu invånarna i Blekinge att dela med sig av sina bästa tips för ett minskat matsvinn till vänner, grannar och bekanta. Ju fler som blir bättre på detta, desto mindre matsvinn och desto mindre onödiga koldioxidutsläpp.

Karl Andersson

Vd Matsmart

Annons
Annons
Annons
Annons