Nej till en EU-skatt och fler regleringar

Insändare Artikeln publicerades

När EU är som bäst, bidrar unionen till tillväxt, handel och nya möjligheter. En plattform som stärker Sverige. Men många av besluten måste fortsättningsvis fattas hemma hos oss. Därför är det oroväckande att politiska krafter och företrädare vill ge upp den svenska självbestämmanderätten genom att ge EU beskattningsrätt som skulle leda till högre skatter.

Den europeiska unionen bygger på samarbete samtidigt som medlemsländerna är autonoma i många frågor. Precis så ska det vara. Vi ska värna om EU men EU ska också syssla med rätt saker. Det är så vi stärker samarbetet. Nu haglar förslag från Centerpartiet, Liberalerna, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna att ge mer makt till Bryssel. Liberalerna vill exempelvis att EU ska ha rätt att beskatta svenska medborgare och företag, något som idag är olagligt. Detta utan att riksdagen eller regeringen skulle ha någonting att säga till om. Det är så långt ifrån ett frihetligt och frivilligt samarbete man kan komma och en farlig väg att gå. Vi vill inte att andra länders politiker ska få bestämma över Sveriges skatter, föräldraförsäkringar, a-kassa eller abortlagstiftning.

Det är viktigt att vi värnar om den svenska självbestämmanderätten och det ska sägas att det idag redan finns en överenskommelse mellan EU-länderna om vissa gemensamma skatteregler. Dessa existerar för att vi ska kunna säkerställa och underlätta en gemensam marknad och hedra den fria rörligheten för bland annat varor och tjänster. Men att ta steget längre och beskatta medborgare, utöver den medlemsavgift vi betalar till unionen, är en helt annan fråga. Att socialister vurmar för högre skatter är en gammal sanning men att det finns människor som kallar sig liberaler som slår ett slag för att människor ska beskattas mer – då är det något som har gått fel. För oss moderater är frågan om skatt solklar: vi vill inte se EU-skatt på deklarationen.

EU och Bryssel beskylls ofta för byråkrati och regler som försvårar för svenska företagare. Onödigt regelkrångel är precis vad det låter som, onödigt, och det har aldrig varit positivt för någon. Därför vill vi moderater vill minska regelkrånglet och det är bra att Moderaterna går till val på att ta bort 1 000 byråkratiska regler.

EU gör mycket rätt och Sverige gör mycket bra i EU – men vi behöver bara fokusera på rätt saker. Skattehöjningar och regelkrångel hör inte till rätt fokus.

Benjamin Dousa

Förbundsordförande MUF

Johannes Thernström

Distriktsordförande MUF Blekinge

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.