Politiker hotar strypa skrivarklubben

Insändare Artikeln publicerades
Lisbeth Beselin, Skrivarklubben i Blekinge, kräver att politiker ska hålla sig borta från styrning av kulturen i Blekinge.
Foto: Mattias Mattisson
Lisbeth Beselin, Skrivarklubben i Blekinge, kräver att politiker ska hålla sig borta från styrning av kulturen i Blekinge.

I kritiken mot Sverigedemokraterna sägs ofta att deras kulturpolitik är odemokratisk och att de syftar till att staten/politikerna ska styra kulturens innehåll.

Jag håller med om att det finns tendenser till en sorts renhetstänkande som kan inskränka den konstnärliga friheten, även om jag inte alls hör till dem som har beröringsskräck inför SD.

Men låt oss då se hur det ser ut i dag i det röd/gröna styret. Har inte kulturministern kritiserats för just detta att kriterierna för bidrag gör att det blir en politisk styrning?

Jag har tidigare kritiserat Region Blekinge för deras bidragssystem och vill återigen – eftersom frågan är aktuell – ta fram de villkor de ställer för att man ska få bidrag från dem.

Observera att det är VILLKOR! Detta betyder en klar styrning. Föreningarna ska satsa på barn och unga, tillgänglighet, samverkan, delaktighet och mångfald och internationellt.

Dessa villkor innebär delvis en ren diskriminering. För inte kan väl all verksamhet som får bidrag handla om barn och ungdomar?

Har inte en förening för vuxna något kulturellt existensberättigande? Skrivarklubben i Blekinge är Sveriges äldsta skrivarklubb och är till för litterärt intresserade skribenter, som vill utveckla sitt skrivande. Vi har aldrig haft – och kommer troligen inte att ha – någon verksamhet för barn.

Ska därför vår verksamhet försvåras genom att vi får minskade bidrag (för närvarande halverat ) eller stryps?

Nej, politiker ska inte styra innehållet i kulturen! Detta hoppas jag att det nya borgerliga styret i regionen till fullo förstår!

Lisbeth Beselin, ordförande i Skrivarklubben i Blekinge

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.