Räcker inte att uppmana kvinnor att skriva

Insändare Artikeln publicerades
Färre kvinnor än män skriver insändare. Vad beror det på?
Foto: Åserud,Lise
Färre kvinnor än män skriver insändare. Vad beror det på?

I utgivarkrönikan från häromdagen skriver du, Anders Nilsson, att ”på ledarsidan strävar vi efter att få fler kvinnliga skribenter, och även skribenter med annan bakgrund än etnisk svensk”, vilket förstås gläder mig stort.

Vidare skriver du ”Och så har vi då insändarna. Jag kan inte annat än att uppmana alla kvinnor att skriva så pennorna glöder..” Du skriver också att kvinnor besynnerligt nog ofta inte vill vara med på bild och detta vet du inte vad det beror på.

Jag tror på dig när du skriver att du gärna vill spegla samhället så som det ser ut. Dessvärre är det nog som så att du lyckats, fast jag tänker att det nog egentligen inte var så du menade.

Kvinnor är fortfarande inte lika synliga och med i alla sammanhang som män är. Jag hoppas och tror att du verkligen vill att kvinnorna, deras reflektioner, åsikter och problemställningar skall synliggöras - såsom de förtjänar.

Jag tror däremot inte att du endast kan uppmana alla kvinnor att skriva. Här går våra åsikter isär. Jag tror att du kan göra otroligt mycket mer än så – du har säkert bara inte tänkt tanken fullt ut.

För oss kvinnor är det ett alltför vanligt förekommande problem att män inte reflekterar över sin egen makt i den egna strukturen. Även om kvinnor och män ingår i samma struktur har vi inte alltid samma förhållningssätt till den, och/eller företeelser i den, såsom till exempel hur beslut fattas.

Kvinnor har i många fall mer assimilerats i den manliga strukturen. Det är önskvärt att strukturen förändras i takt med att kvinnorna kommer med i den.

Det kan annars även finnas en risk i att de kvinnor som kommit in i strukturen, oavsett om det är i en förening, på en arbetsplats eller till exempel i ett politiskt sammanhang, på sikt kommer längre ifrån de kvinnor som de representerar.

Jag tänker att du Anders med din position kan göra mycket mer än du tror. Kvinnor är kanhända inte lika vana som män att ta plats och därför kan det vara bra att låta tankarna i stället gå till att ge plats.

Kanhända behöver man ge plats på ett annat sätt? Det kanske kan vara en idé att fråga kvinnor varför de inte synliggör sina tankar i media.

En annan idé kan vara att fråga dem hur de önskar synliggöras, samt i vilka sammanhang. Är det så säkert att kvinnor anser att just denna kontext är den som är mest intressant och bäst för dem? Kan man förändra något så det bättre passar kvinnorna?

Frågorna kan göras många och jag är säker på att du, bättre än jag, kan ställa de rätta i detta mediala sammanhang.

Kvinnor är kanhända inte lika vana som män att ta plats och därför kan det vara bra att låta tankarna i stället gå till att ge plats.

Kvinnornas position i de manliga strukturerna är en maktrelation som med nödvändighet måste önskas brytas av både män och kvinnor.

Jag tror på dig, Anders, jag tror på att du kan och vill dra ditt strå till stacken och underlätta för kvinnor att ta steget att lättare komma med på den mediala arenan.

Tillsammans kan vi förbättra!

Annica Blomstrand

S-kvinna Karlskrona

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.