Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ridklubb äger inga hästar – men får bidrag till foder

I onsdags publicerade Sydöstran en artikel angående Sölvesborgs Ridklubbs besvärliga situation med finansiering av foder till sina hästar och hur glada men är för det stöd man fått från Balkenhausenfonden och även tidigare i höst från fritids och kulturnämnden, sammanlagt 155 000 kr (Sydöstran den 6 februari).
Publicerad 8 februari 2019
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Privata hästägare bör stå för sina egna kostnader, menar insändarskribenten.
Privata hästägare bör stå för sina egna kostnader, menar insändarskribenten.Foto: Gunnel Persson

Vad som inte nämns i artikeln är att ridklubben inte äger några hästar att utfodra. De 40-talet hästar som är installade i ridklubbens stall ägs av företaget Sölvesborgs ridskola Bokeslätt samt privatpersoner. De privatägda hästarna är inackorderade hos företaget som därmed enligt avtal ska förse dessa hästar med foder. Vad ridklubben lyckats göra är alltså att få bidrag för att finansiera ett privat företags oförutsedda utgifter. En ridskola som bedrivs som företag borde söka stöd hos Jordbruksverket för dessa utgifter och privata hästägare ska stå för sina egna kostnader.

Detta är dock bara toppen på ett isberg av decennier av bidrag till föreningen som gått i händerna på den privata ridskolan. Sölvesborgs ridklubb, en av Sölvesborgs största ideella föreningar är nämligen till största delen bara en fastighetsförvaltare. Klubbens verksamhet består bara i ett fåtal tävlingar per år samt en del avsutten ungdomsverksamhet. Så gott som all ridverksamhet, såväl ridskola och ridläger, som träningar för privata hästar, bedrivs nämligen av ridskolan som är ett privat vinstdrivande företag.

Annons

Hur kan det komma sig att en förening med en mycket liten egen verksamhet kan tilldelas stora summor i lokalt aktivitetsstöd, ett av kommunens högsta anläggningsstöd och därtill extra stöd när ekonomin krisar? Detta samtidigt som man nu kraftigt minskar bidragen till en del andra föreningar.

I klubbens årsredovisning tas intäkter och utgifter för träningar upp trots att man inte har någon egen träningsverksamhet. Inkomsterna uppgår aldrig fullt till utgifterna. För 2017 var dessa utgifter nära en miljon kronor. Detta trots att samtliga elever på ridskolan betalar in sin avgift direkt till företagets bankgiro. Kan det vara så att eleverna köper lektionerna av ridskolan som sedan betalar in denna avgift till ridklubben som i sin tur betalar tillbaka den till ridskolan med ett varierande påslag, som kanske härrör från aktivitetsbidraget? På detta sättet kan man bokföringsmässigt visa upp att man bedriver en träningsverksamhet.

Under ett flertal år har klubben också haft anställda med lönebidrag. Vaktmästare men också ridskolelärare. De har då arbetat för företaget men uppburit sin lön från föreningen som i sin tur fått en stor andel i bidrag.

Jag anser att det enda rimliga för att få en rättvis tilldelning av bidrag mellan Sölvesborgs föreningar är att ansvariga för bidrag och föreningsverksamhet inom den kommunala förvaltningen i Sölvesborg noggrant utreder omständigheterna kring symbiosen mellan Sölvesborgs Ridklubb och Sölvesborgs Ridskola Bokeslätt och dess rätt till bidrag.

Skattebetalare i Sölvesborg och tidigare medlem i Sölvesborgs Ridklubb

Anders NilssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons