Insändare: ”Risk för elevflykt från Saxemara”

Insändare Artikeln publicerades
Flytta inte mellanstadiet från Saxemaraskolan, uppmanar skolans föräldraråd och Saxemara samhällsförening.
Flytta inte mellanstadiet från Saxemaraskolan, uppmanar skolans föräldraråd och Saxemara samhällsförening.

Kommentar från Föräldrarådets representanter angående Saxemaraskolan.

Magnus Pettersson och Stefan Österhof angriper i sin insändare tidigare i veckan de partier som faktiskt lyssnat på sakliga argument och valt att ställa sig bakom att lyfta ut Saxemaraskolan ur storskoleöverenskommelsen.

Vi representerar de familjer som direkt skulle beröras av uppgörelsen och vi har klargjort att vi vill ha våra barn upp till sjätte klass samlat på en och samma skola. Många av oss har till exempel lågstadiebarn som ofta följer med äldre syskon eller kompisar på mellanstadiet hem efter skolan istället för att vara på fritids. På helt olika skolor långt ifrån varandra dessutom, om överenskommelsen skulle bli verklighet.

Man pratar gärna om undervisningskvalitet och resurser. Saker och ting kan dock ofta lösas på flera sätt och det ena sättet är inte nödvändigtvis bättre än det andra. Åtskilliga skolor lever med alternativa lösningar där exempelvis vissa lokaler saknas.

För Saxemaraskolans elever saknas det för närvarande slöjd- och hemkunskapssalar på själva skolan, men detta löses i lokaler på annat håll. En nybyggd storskola kan säkerligen ha tillgång till fler resurser, rent numerärt. Att man sedan med avsevärt fler elever (varav hälften utgörs av högstadieelever) också har fler och allvarligare problem inom skolans väggar, ja det pratar man förstås inte om. Man skönmålar verkligheten och försöker framställa det nya upplägget som attraktivt och fullt av möjligheter. Den som låter sig förföras av löften om idel nya möjligheter med en storskola centrum är dock tyvärr naiv.

Sedan försöker man övertyga om att formen av F-3-skola bättre skulle säkra Saxemaraskolans framtid. Detta är en skrattretande argumentation som Pettersson och Österhof knappast själva kan tro på. Föreställ er situationen om några år: Besparingar på gång. Några kilometer utanför centrum ligger en liten halv skola med några få lågstadieklasser.

Vilken lågstadieskola skulle då med 100 procent säkerhet blir först ut inom kommunen att sparas bort i nästa skolomläggning?

Det blir bara löjligt att försöka påstå något annat. Hur attraktiv skulle en sådan liten skola bli som arbetsplats? Hur sannolikt är det att man skulle investera långsiktigt i en sådan skola?

Vi råkar för övrigt också veta att kön till förskolan inte är särskilt lång. Den motsvarar ungefär en förskoleavdelning. Att stänga hela mellanstadiet för att bereda plats för drygt en handfull barn är en makalöst drastisk åtgärd. Ändå har man haft denna lilla kö som bärande förevändning för mellanstadiet att flyttas in till storskolan.

Saxemaraskolans mellanstadieelever är förstås tänkta att ge storskolan ett intressant elevtillskott och därmed också rättfärdiga bygget. Ronneby kommun har tidigare försökt flytta runt elever som vore de spelpjäser med rätt blandat resultat. Stängningen av högstadiet i Bräkne-Hoby ledde direkt till att en stor friskola etablerades i Ronneby och fick en ansenlig mängd elever från just Bräkne-Hoby. En liknande elevflykt, från såväl en eventuell F-3-skola i Saxemara som från storskolan, kan vi lova er utan omsvep. Resultatet skulle alltså bli en stympad och icke bärkraftig småskola och att det eftertraktade elevunderlaget för storskolan till stor del uteblir.

Vi vill därför tacka alla de politiker som lyssnat på oss och insett hur olyckligt det var att låta storskoleöverenskommelsen även omfatta Saxemaraskolan från början. Behovet av en ytterligare förskoleavdelning ute i Saxemara finns och bör ses som ett lysande bevis på att man faktiskt just vill ha sina barn ute i Saxemara och inte istället bli ett argument för att stänga halva skolan – till att börja med.

Saxemaraskolans föräldraråd och Saxemara samhällsförening

Genom Magnus F, Jens H, Lars-Johan L, Ami Å, Per E, Jennie O och Bo S

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.