Robban Follin: Kommunen följer inte lagen

Insändare Artikeln publicerades
Stuntmannen Robban Follin, sommarboende i Karlshamn: ”Alla gränser för kommunens dåraktigheter är passerade.”
Foto: Sydöstran arkiv
Stuntmannen Robban Follin, sommarboende i Karlshamn: ”Alla gränser för kommunens dåraktigheter är passerade.”

Svar/uppföljning på Styrelsen i Ellestad-Sandviks stugförenings insändare i SSD från 18/7 ”Nämnd godkände hus i strid mot detaljplanen”

Som sommarboende i Karlshamn/Sandvik är det glädjande att se att vår stugförening till slut försvarar en av våra medlemmar som blivit brutalt misshandlad av kommunens korkade agerande.

Att ha godkänt bygglov strider kraftigt mot liggande detaljplan inser alla läskunniga. Dock tycker jag att stugföreningen missar en väsentlig detalj.

Man behöver inte vara juridiskt utbildad för att förstå omoralen i att helt strunta i detaljplanen och förstöra ett befintligt sommarhus för att smälla upp en ny kåk som strider mot allt som står i planen.

Någon slags insikt i Plan- och Bygglagen kanske ändå behövs för att konstatera att kommunens agerande faktiskt är olaglig då man godkänt en markhöjning på cirka tre meter utan separat mark lov.

Just denna detaljen strider inte bara mot detaljplanen, som säger att all utfyllnad och uppschaktning över 50 centimeter kräver separat mark lov, utan det strider även mot Sveriges lag.

Man kan alltså inte förändra mark hursomhelst, godtyckligt utan en separat markprövning.

Man kan inte heller, som kommunen tror, baka in ett marklov och ett bygglov. Lika lite som man till exempel kan baka in ett alkoholtillstånd med ett bygglov.

Både detaljplan och svensk lag kräver ett separat marklov för alla markförändringar +/- 50 centimeter. Separat marklov finns inte till de enorma markhöjningarna i det omdömeslösa nybygget. Detta är olagligt.

Att nybygget på Sandvik kommer att monteras ner så småningom råder inga som helst inga tvivel om. Det strider inte bara mot all moral och etik, utan även mot detaljplan och ffa svensk lag. Det sorgliga är att Byggnadsnämnden fortsätter sticka huvudet i sanden och att köra sin vanliga utmattnings och förnekelsetaktik istället för att stå upp och erkänna sina misstag.

Alla gränser för kommunens dåraktigheter är passerade.

Det verkar som om kommunen tagit över min roll som kriminell.

Kanske dags att slänga om bokstäverna på rådhuset igen?

Robban Follin, Stuntman, actionskådis och sommarboende i Karlshamn

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.