S-politiker silar mygg och sväljer kameler

Opinion Västblekinge ,

Nu har plötsligt ledande S-politiker i Olofström med kommunalrådet Sara Rudolfsson i spetsen vaknat till liv rörande sjukvården och svingar stridsyxan mot den aviserade nedläggningen av vårdcentralen i Kyrkhult.

Vi behöver en fungerade vårdcentral på plats, säger hon. Rolf Persson, en annan ledande S-politiker, fyller i med följande ord (Sydöstran 4/9): - Det är inte första gången som vi tar strid för hotet om nedläggning och förändringar.

Men var fanns kommunalrådet och den senare med stridsyxan, när deras partivänner i landstinget först nattstängde och sedan helt bommade igen västra Blekinges enda akutmottagning i Karlshamn, vilket i ett slag försämrade sjukvården för tusentals personer i denna del av länet?

Då teg de som skräckslagna möss som gömmer sig för katten. Trots ideliga uppmaningar till Sara Rudolfsson och hennes kommunalråds- och partivänner i Karlshamn och Sölvesborg att ta strid för att stoppa stängningen förblev tystnaden kompakt.

Men när det gäller en mindre vårdcentral i ett mindre samhälle – inget negativt om dem – öppnar de munnen. Kan ett skäl till detta möjligen vara, att de ovannämnda politikerna - jämte Jan Björkman, också S-märkt landstingsordförande - har sina rötter i just Kyrkhult och att det är politiskt mindre riskfyllt att inför de beslutande partikamraterna i landstingshuset ifrågasätta avvecklingen av en liten vårdcentral än av en akutmottagning?

Deras nu aktuella stridsparoll kan också översättas med en bekant fras, lydande så här: De silar mygg men sväljer kameler!