S: Så klarar vi välfärdens finansiering

Insändare Artikeln publicerades
Christina Mattisson (S), regionråd: ”Det går inte att fuska med finansieringen för sjukvård, skola och äldreomsorgen.”
Foto: Jan Hinderson
Christina Mattisson (S), regionråd: ”Det går inte att fuska med finansieringen för sjukvård, skola och äldreomsorgen.”

Vi står inför stora utmaningar när det gäller vår framtida välfärd. Finansminister Magdalena Andersson spår att välfärden behöver drygt 90 miljarder fram till år 2026. Rapporter från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) pekar i samma riktning.

90 miljarder under 6 år innebär 15 miljarder per år, som vi alltså behöver investera i välfärden. Det är mycket pengar men ett beting som vi måste lösa, och för det krävs rätt prioritering. Fokus i politiken måste ändras från stora skattesänkningar till hur vi ökar vår samlade skattekraft.

Det viktigaste faktorn är en politik för fler jobb. För att lyckas med det behövs en politik som gynnar företag och entreprenörskap.

Blekinge är av tradition ett industri-län där exportindustrin utvecklas väl. 2018 var Blekinge det län med högst exporttillväxt i hela Sverige. Och vi ska fortsätta utveckla industrins möjligheter i Blekinge. Den privata tjänstesektorn har de senaste 30 åren utvecklats starkt i vårt län. Nästa stora steg menar vi är de kulturella och kreativa näringarna. Det handlar både om det vi finner i traditionella kultursektorer men även mer nya inslag, som till exempel spelutveckling.

Det kanske största hindret för tillväxt i länets företag, är att hitta rätt kompetens. Det kan tyckas märkligt då länet samtidigt visar en högre arbetslöshet än övriga landet. Här måste vi bli bättre på att matcha den kompetens som finns med de jobb som finns. Vi måste också ha ett allt större fokus på riktade yrkesutbildningar.

Det är genom de mångas arbete vi kan klara framtidens välfärd. Det går inte att fuska med finansieringen för sjukvård, skola och äldreomsorgen. Vi kommer inte att klara den utmaning som även Blekinge står inför, genom att höja skatten. Ska vi klara framtidens välfärd behöver vi få fler i arbete, öka antalet företag och stärka länets attraktionskraft.

Med detta som ledstjärnor kommer vi att driva arbetet med att ta fram en ny regional utvecklingsstrategi.

Christina Mattisson (S) Regionråd och 2:e vice ordförande Regionstyrelsen

Magnus Johansson (S) 2:e vice ordförande Regionala Utvecklingsnämnden

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.