Så kan Blekinges bostäder bidra till att nå Sveriges klimatmål

Insändare Artikeln publicerades
Energianvändningen i Sveriges bostäder måste minska, skriver Mats Björs.
Energianvändningen i Sveriges bostäder måste minska, skriver Mats Björs.

Swedisol bedömer att bostadssektorn måste minska sin energitillförsel med 50 procent till 2045 för att nå Sveriges klimatmål, vilket motsvarar 205 000 megawattimmar i Blekinge. Nu måste Boverket och Energimyndigheten inse att det krävs krafttag för att minska energiåtgången bostadsbeståndet, skriver Mats Björs, vd för Swedisol.

Energianvändningen i sektorn bostäder och service står för nära 40 procent av Sveriges totala energianvändning. Under de senaste 12 åren har denna energianvändning i stort sett legat still med mindre väderförklarande variationer mellan åren. Sveriges energieffektiviseringsmål innebär i praktiken en absolut minskning i energianvändningen med 20 procent.

Energianvändningen i Sveriges flerbostadshus var i snitt 13,5 megawattimmar (13 500 kilowattimmar) per lägenhet under 2017, vilket motsvarar 410 000 megawattimmar för Blekinges totala bestånd av flerbostadshus. Enligt Swedisols senaste energieffektiviseringsindex minskar nu denna energianvändning i Sveriges flerbostadshus i en takt som möjliggör för sektorn att nå sin beskärda del av energieffektiviseringsmålet.

Det är bra, men samtidigt tyder nu mycket på att detta mål inte är tillräckligt ambitiöst satt för att klara klimatomställningen till 2045. Vår bedömning är att sektorn bostäder och service måste minska den absoluta energianvändningen med hela 50 procent tills dess. I Blekinges bostäder motsvarar det cirka 205 000 megawattimmar.

Indexet visar på stora skillnader i energianvändning mellan länen, som inte bara kan förklaras av väderförhållanden. Bostädernas energianvändning i Västernorrland är exempelvis lägre än i Kronoberg och Blekinge. Med andra ord kan mycket åstadkommas genom lokala fastighetsägares drivkrafter och ambitioner.

Just nu arbetar Energimyndigheten och Boverket med en renoveringsstrategi i syfte att minska energianvändningen i byggnader. Men för att den ska kunna ha maximal effekt måste Boverket och Energimyndigheten inse att det krävs krafttag för att minska energiåtgången i bostadssektorn i den omfattning som klimatet kräver. Bland annat bör den innehålla en skärpning av Boverkets byggregler och nya styrmedel.

Nu bör Blekinges kommuner och fastighetsägare gå i spetsen för energieffektiva byggnader. Dels genom att satsa på energieffektiviserande renoveringar, dels genom att trycka på berörda myndigheter för en skarp renoveringsstrategi som innehåller de rätta verktygen för att öka energieffektiviseringstakten.

Mats Björs

VD Swedisol

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.