Så slaktar man kompetens på mindre orter

Insändare Artikeln publicerades

Hela Sverige ska leva. Det är en självklarhet som inte borde behöva upprepas. Ändå måste vi det.

När Moderaternas och Kristdemokraternas budget röstades igenom i riksdagen, med Sverigedemokraternas hjälp, togs ett avgörande steg mot att ytterligare dränera landsbygden och våra mindre kommuner. Sparkravet på Arbetsförmedlingen om 4,5 miljarder kronor kom som en kalldusch och vi vet idag att det aviserats att uppemot 4 500 tjänster ska bort på Arbetsförmedlingen. Vi vet också att här i Blekinge är det i våra tre minsta kommuner, Ronneby, Sölvesborg och Olofström som Arbetsförmedlingen planerar att lägga ned sina lokala kontor. Därmed försvinner ytterligare statlig närvaro på mindre orter, en utveckling som är mycket problematisk.

Vi träffade nyligen flera fackliga företrädare på Arbetsförmedlingen Blekinge. De berättade om en myndighet som på grund av nedskärningarna går på knäna. De anställda brinner för att stötta och rusta människor till arbete, men med färre kollegor och mindre resurser, samtidigt som det i princip fortfarande är lika många arbetssökande, går inte ekvationen ihop. Massor av människor hinns helt enkelt inte med och de får därför inte det stöd eller den matchning som de borde fått.

Men nedskärningarna är olyckliga på fler sätt än så. Den kompetens som de lokala AF-handläggarna har och de nätverk som de har arbetat upp är ovärderliga. Det är genom dem som det blir möjligt att förmedla jobb och skapa kontakter. Men det slår också mot dem som står längst från arbetsmarknaden. De förlorar viktiga möjligheter till arbete och chanser till vidareutbildning.

Arbetsförmedlingen har gjort ett enastående jobb med att få unga i jobb, något som varit en av flera viktiga delar i att Sverige ha gått från krisland till framgångsland då det gäller unga i arbete.

Samma sak gäller nyanlända där Sverige de senaste fem åren utan tvekan är ett av de länder i världen där nyanlända snabbast kommer in på arbetsmarknaden och börjar jobba. En viktig förklaring till det är alla de fantastiskt engagerade arbetsförmedlarna som hjälpt till att lotsa, stötta och hitta snabbast möjligast väg till validering, utbildning och arbete.

Det var med visst hopp som vi tog del av arbetsmarknadsministerns uttalande i förra veckan om att Arbetsförmedlingen ska ha närvaro i hela landet. Det sa Ylva Johansson samtidigt som hon gav Arbetsförmedlingen i uppdrag att vidta åtgärder för att förbereda förändringen, bistå Regeringskansliet i arbetet och analysera vissa viktiga frågor inför förändringen.

Vi får hoppas att förändringen inte innebär en nedläggning av Arbetsförmedlingens närvaro i små och medelstora kommuner. Det är inte så som vi skapar ett rättvist eller jämlikt Sverige.

Vi som riksdagsledamöter lyfter frågan i väldigt många forum och vi kommer fortsätta att göra det.

Men det räcker inte. För att stoppa detta måste det bli en massiv opinion emot. Alla måste få veta vilka allvarliga konsekvenser det här riskerar att få.

Heléne Björklund

Magnus Manhammar

Riksdagsledamöter för Blekinge (S)

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.