Sämre vård i väst med nytt förslag

Insändare Artikeln publicerades
Brunnsgården föreslås slås samman med Samariten, enligt förslaget.
Brunnsgården föreslås slås samman med Samariten, enligt förslaget.

Är det här början på en sorglig historia om privatisering av sjukvården i Blekinge?

I november klubbades minoritetsstyrets budget i landstingsfullmäktige (numera regionfullmäktige). Den hade arbetats fram med en skattehöjning med 0,60 kronor som utgångspunkt. Vid fullmäktigesammanträdet ändrade minoritetsstyret sitt förslag till 0,50 kronor. Socialdemokraterna föreslog 0,40 kronor, och det var också detta som beslutades.

Nu står Region Blekinge inför ett mycket svårt prioriteringsarbete. Det saknas 137 miljoner kronor för att kunna bibehålla vårdverksamheten som tidigare. Ledningen för hälso- och sjukvården är tydlig med att det kommer att kräva besparingar, inte effektiviseringar. Pågående effektiviseringar kommer att göra verksamheten 40 miljoner kronor billigare. Detta försämrar inte kvaliteten på vården, den blir mer kostnadseffektiv. Men de 137 miljoner kronor som ska hämtas hem, de kommer ofrånkomligen att göra vården sämre genom att krympa den eller göra arbetet ännu tuffare för sjukvårdens anställda.

Hälso- och sjukvårdsledningen har fått i uppdrag att föreslå möjliga besparingar. Då riskerar patienter i västra Blekinge få sämre vård vid stroke-tillbud eftersom trombolysbehandlingen kan komma att läggas ned i Karlshamn.

Vi vill ha kvar trombolysbehandlingen vid sjukhuset i Karlshamn, människor som drabbas av stroke skall kunna få snabb hjälp.

Karlshamns vårdcentraler Brunnsgården och Samariten ska spara genom att slås samman, detta sägs ge 7-8 miljoner kronor. Faktum kvarstår dock, det här görs inte för att vården ska bli bättre, och det kommer att påverka vårdkvaliteten för Blekinges invånare. Vårdcentralerna behöver utvecklas inte avvecklas. Vården skall finnas så nära människorna som möjligt och vara lättillgänglig.

Vänsterpartiet föreslog en högre skattesats, 0,60 kronor. Nu ser vi att den hade behövts för att undvika att krympa verksamheten. Men kanske är underskottet i enlighet med minoritetsstyrets planer? Det är kanske deras alibi för att privatisera fler och större delar av Blekinges sjukvård?

Vänsterpartiet Karlshamn

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.