Insändare: ”SD spottar på sig själva i Karlshamn”

Insändare Artikeln publicerades
Anders Englesson, MP, i Karlshamn försöker få klarhet varför Sverigedemokraterna har skrivit en motion om diskriminering av kvinnor och homosexuella.
Foto: Gunnel Persson
Anders Englesson, MP, i Karlshamn försöker få klarhet varför Sverigedemokraterna har skrivit en motion om diskriminering av kvinnor och homosexuella.

I tisdags deltog jag på mitt sista möte med kommunstyrelsen.

På detta behandlades en motion från Sverigedemokraterna som föreslog att organisationer som diskriminerar kvinnor och homosexuella inte ska kunna få kommunala bidrag.

Kravet är naturligtvis en självklarhet i Karlshamn 2018 och det finns självfallet inga föreningar som säger sig stå för dessa diskrimineringar. Frågan är då varför skrivs en sådan motion över huvud taget. Vilka är SD ute efter? Är det månne kristna föreningar?

Bibeln är ju full av både homofoba och kvinnofientliga skrivningar.  Eller är det ortodoxa judar eller muslimer som ju har samma skrift (GT) som grund för sin religion? Kanske, men man vet ju inte. Särskilt inte eftersom SD:s tidigare gruppledare framfört det ytterst märkliga argumentet att det handlar om rädslan för att ”Black Panther” eller ”Vit Makt” ska etablera sig i Karlshamn.

aJag ställde alltså frågan till SD – varför skriver man en dylik motion? Ledamoten Billing, som yrkat bifall till motionen svarar ”det får motionären svara på” och hänvisar till Strannemalm som just innan motionen skulle behandlas avbrutit mötet för att gå till tandläkare. Frågan skulle alltså inte få något svar då den ledamot som yrkat bifall vägrade svara.

Emellertid hade Strannemalm ersatts av partikamraten Lind som också hade undertecknat motionen. Jag frågade därför honom samma sak. Svaret blev ”Det säger sig självt” och därmed blev det punkt för debatten. Vad det var som sa sig självt fick vi aldrig veta.

Nu hoppas jag att någon ledamot i kommunfullmäktige ställer samma fråga när den kommer upp på dagordningen vid kommande möte. Frågan är nämligen mycket relevant och intressantare än man i förstone skulle kunna tro. I dagens politiska Sverige finns det ju faktiskt inte något annat parti som är mer kvinnofientligt och diskriminerande mot homosexuella än Sverigedemokraterna.

I såväl sitt partiprogram som i sin politiska praktik angriper SD flera av de reformer som genomförts i Sverige till följd av hård kamp för jämställdhet och rättvisa i samhället. Men det kan väl inte vara så att SD skrivit sin motion för att spotta på sig själv?

Anders Englesson, MP, Karlshamn

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.