SD vill inte flytta trombolysen från Karlshamn

Insändare Artikeln publicerades

Svar på insändare från Marie Bengtsson (S), måndagen den 29 april.

Sverigedemokraterna har varit det parti som alltid stått upp för sjukhuset, akuten och trombolysbehandlingen i Karlshamn – så ditt utspel förvånar oss. Sjukvården i Karlshamn är absolut inget område för besparingar, utan tvärtom.

I slutet på de rödgrönas styre tog tjänstemän fram trombolysbehandlingen som ett område att spara in på, och nu tog Moderaterna fram samtliga besparingsförslag som varit på tapeten, vilket har gjort att frågan har blivit aktuell igen. På förra regionstyrelsen yrkade vi sverigedemokrater på att trombolysbehandlingen inte ens skulle vara ett område att snegla åt i besparingssammanhang, eftersom denna behandlingsmöjlighet är så pass viktig för hela västra Blekinge. Tyvärr vägrade ordförande att ta med yrkandet – men det finns som protokollanteckning.

Akuten i Karlshamn har vi dessutom varit helt ensamma om att driva, något vi gjort hela förra mandatperioden – men det gamla styret lade ned det hela med stöd av Moderaterna.

Vi har däremot haft andra förslag på besparingsmöjligheter, exempelvis: Restriktioner kring fri tillgång till tolk för de som bott i Sverige i flera år; att se över kostnaden för religiösa klädesplagg till personal; sänkta arvoden till politiker; begränsa den så kallade finkulturens omkostnader och andra områden som inte har direktkoppling till sjukvården.

Inför valet vände Moderaterna kappan efter vinden och la fram öppnandet av akutmottagningen som ett av sina vallöften (ja, samma akutmottagning de tidigare röstat på att stänga), något som gjorde att även vi fick en förhoppning i kampen om akuten. Tyvärr valde de istället att bland annat höja sina arvoden, inte att lägga pengarna på en öppen akutmottagning i Karlshamn. Däremot väljer Moderaterna att omorganisera fram något som de kallar för närakut vilket riskerar och försämra det akuta mottagandet i västra Blekinge ytterligare, vilket i sin tur kommer kunna leda till att trombolysbehandlingen försvinner.

Gällande badet i Sölvesborg så stämmer det att vi sverigedemokrater vill se att regionen tar ett större ansvar i frågan, dels för att landstinget tidigare har varit med och finansierat badet men framförallt för de andra möjligheterna som finns där med rehabiliteringen. Badet har en bassäng som är höj- och sänkbar samt har förutsättningar med resurser för att hjälpa Blekingebor med inriktad rehabilitering från hela länet. Det allmänna badet anser vi är viktigt för folkhälsan – och med bättre folkhälsa minskar vi även kostnaderna för vården i framtiden.

Vi sverigedemokrater kommer fortsätta att sätta vården främst i Region Blekinge, och vi hoppas på att få ett nytt styre i Region Blekinge som gör detsamma.

Björn Tenland Nurhadi

Gruppledare Sverigedemokraterna

Camilla Karlman

Ledamot Hälso- och sjukvårdsnämnden

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.