Sluta förnedra människor i nöd i media

Insändare Artikeln publicerades

Det kan väl inte vara rimligt att man måste vända sig till media för att få hjälp när man är svag och hjälplös, oavsett hur mycket man har klantat till det? Har du kört fast i ditt husbygge eller renovering? Räkna inte med hjälp från samhället.

Du får kontakta Arga snickaren. En framgångsrik företagare och programledare kommer att hjälpa dig en bit på vägen men kommer i gengäld att skälla ut dig inför dina barn på bästa sändningstid och dina tillkortakommanden kommer att fläkas ut för svenska folket som kan förfäras åt eländet.

Lägg därtill kvasipsykologiska analyser av dig och din partner och förnedringen är så svinig som den kan bli. Sedan har vi Lyxfällan. Lär vara en före detta ständig sekreterares favoritprogram. Här visas verklighetens folk upp i all sin vidriga svaghet och moralbrist. Där kan du som kört din ekonomi i botten få hjälp. Priset för det är ungefär detsamma som i Arga snickaren.

Du blir rejält utskälld av medievana, framgångsrika experter och dina personliga problem och ditt ekonomiska slarv vädras som underkläder i offentligheten och blir till valuta i tv-världen. Förutom att experterna på ett oerhört bildligt vis kommer att redovisa varenda chipspåse, cigarettpaket, hamburgare, pizza och läsk du konsumerat ingår en extra härlig förnedring när du får sälja ut dina prylar till grannarna i en snabbt arrangerad loppis.

Värst av alla, den mest obegripligt snaskiga och integritetskränkande tv-underhållning jag någonsin skådat, är Sofias änglar. Där får du också hjälp. Massor av fin hjälp av förnumstiga tv-snickare och en gråtmild programledare som gottar sig i din familjs misär. Priset är ett skålpund av din sorg, din saknad, din smärta. Familjer tillintetgjorda av sjukdom och död paketeras och säljs i tv i utbyte mot renovering av bostad. Cynism i sin renaste form.

Varför måste svaga och behövande tvingas till offentlig förnedring för att få hjälp? Bara en sådan sak som att alla tävlande i Biggest looser måste väga sig med bar överkropp, Varför??? Varför måste alltid detta element av förnedring förekomma?Varför kan inte detta rika, välmående land ta hand om och hjälpa den som behöver?

Oavsett hur mycket individen själv klantat till det. För klantar till det gör vi alla. Oavsett klass, kön och ursprung. Samhället borde kunna erbjuda den hjälp Arga snickaren, Lyxfällan och Sofias änglar säljer. Självklart med krav och uppföljning, men utan offentlig förnedring. Utan att den behövande ska behöva köpslå med sin integritet.

Anställ fler utbildade psykologer , ekonomiska rådgivare och annat kunnigt folk som behövs. Pengar som investeras i mänskligt kapital genererar mer pengar än något annat. Människor som får hjälp blir friska och produktiva och kan bidra med ytterligare skattemedel. För att inte tala om den positiva kraft en människa blir när hen fått verklig hjälp att ta sig upp från botten och fortsätta på egna ben.

Jorgas