Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Smutsig kampanj stryper yttrandefriheten

Motståndarna är “jihadister”, “zombies” eller “fejkade”. Demonstranter avfärdas som köpta av särintressen och kallas för hot mot demokratin. Akademiker och forskare viftas bort som ointressanta. Saklig kritik kallas för “fake news”
Publicerad 21 april 2019
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det här är modus operandi för en av Europas effektivaste lobbygrupper, nämligen upphovsrättslobbyn.

Efter en otroligt smutsig kampanj lyckades denna lobby till slut få igenom krav på filtrering av nätplattformar, trots det största folkliga motståndet mot ett EU-direktiv någonsin, trots kompakt kritik från akademiker och sakkunniga och trots att människorättsorganisationer och FN varnade för konsekvenserna för yttrandefriheten i det digitala samhället. Man lyckades genom smutsig propaganda.

Annons

Under diskussionerna kring det europeiska upphovsrättsdirektivet har upphovsrättslobbyn slagit nya rekord i politiskt fulspel. Det senaste halvåret har man upprepat hävdat att direktivet inte kräver att nätplattformar ska implementera censurfilter. Denna lögn var så effektiv att flera parlamentariker hänvisade till den under debatten som föregick omröstningen i EU-parlamentet. Bara dagar senare tydliggjorde EU-kommissionen att länder som inte inför filterkrav kommer att straffas.

Upphovsrättslobbyn och politikerna bakom direktivet har alltså ljugit om dess innehåll för medborgarna. Axel Voss, en av de politikerna som drivit igenom direktivet, kallade kritiken om att direktivet skulle leda till filter för “fake news”.

När Wikipedia för att protestera mot direktivet gjorde flera lokala versioner av sitt uppslagsverk otillgängligt i en dag kallades detta för terrorist-metoder av upphovsrättslobbyn.

Vi pirater är vana vid att kallas för nazister, foliehattar och terrorister på grund av vårt arbete för en reformerad upphovsrätt, men för många andra som engagerat sig i frågan om upphovsrättsdirektivet och artikel 13 är detta en ny upplevelse.

Upphovsrättsdirektivet är ett av de EU-direktiv som mött störst folkligt motstånd någonsin. Miljontals namnunderskrifter, hundratusentals demonstranter och tiotusentals mail har kommit från medborgare som i flera fall för första gången satt sig in i hur EU fungerar och vad man beslutar. För många är detta deras första demonstrationer, första protester och första riktiga kontakt med demokratin.

Att detta politiska engagemang bemötts med propaganda, lögner och nedsättande argument är tragiskt, och än mer tragiskt är att lobbyns politiska metod fungerade - de fick sitt direktiv genom parlamentet.

De som protesterat har fått lära sig att deras demonstrationer inte är värda något, att politiker kommer sprida lögner om dem, att ingen bryr sig om deras sakliga argument, att media kommer motarbeta deras intressen genom propaganda och hot mot parlamentariker.

Det här kommer att prägla de människor som var med i protesterna. Deras tillit till politiken och förtroende för att EU-parlamentet representerar dem kommer vara svår att återfå.

Mattias Bjärnemalm

Toppkandidat för Piratpartiet i EU-valet

Annons
Annons
Annons
Annons