Studieförbunden överväger flytta från Sölvesborg

Insändare Artikeln publicerades

Det är med oro vi läser om förslaget till besparingar inför 2019 som Samstyret lagt fram i Sölvesborgs kommun. Inte i första hand för minskningen i bidrag till Studieförbunden utan för den enorma okunskap man visar om den verksamhet vi bedriver och hur åtstramningen mångt mycket mer kommer drabba kommunen ekonomiskt negativt.

Sölvesborg är den kommun i Blekinge som redan idag har klart lägst kommunbidrag till Studieförbunden på totalt ca 393 000 Kr. Nu är det inte så enkelt att den här åtstramningen enbart handlar om en besparing på 100 000 Kr.

Genom att sänka sina bidrag till Studieförbunden säger man i praktiken även nej till statsbidrag på dryga 2 miljoner kronor. För varje satsad krona som en kommun anslår till studieförbundens lokala verksamhet skapar de själva i sin verksamhet intäkter för ytterligare 5 och 6 kronor.

Medel som direkt används till verksamhet inom kommunen och inte minst gynnar lokala näringsidkare. Så en åtstramning av studieförbundens verksamhet drabbar kommunen ekonomiskt negativt, inte tvärtom som Samstyret i Sölvesborg verkar tro.

ABF (Arbetarnas Bildningsförbund) och SV (Studieförbundet Vuxenskolan) är idag de enda studieförbunden som har lokaler och tjänstemän direkt kopplade till Sölvesborg. Redan idag lägger vi ner mångt mycket mer i fasta kostnader än vi får i bidrag.

Den stora frågan vi måste ställa oss är så klart varför vi skall vara kvar i en kommun som aktivt visar att man inte vill bidra till dessa lokala verksamheter samt att ge sina invånare möjlighet till folkbildning. Det blir svårt att förklara varför vi inte skall flytta vår verksamhet, lokaler och anställda till exempelvis Olofström där kommunbidraget är mer än det dubbla.

Det mest anmärkningsvärda i detta sammanhang handlar alltså egentligen inte om den ekonomiska åtstramning man gör för studieförbunden utan den okunskap om vår verksamhet som visar sig i uttalande i media. På frågan ”Hur kommer kommuninvånarna att märka skillnad i sin vardag” som BLT ställer i en intervju, svarar Louise Erixon (SD) – ”Inte så jättemycket inledningsvis”.

Det bevisar att man inte förstår att vi i våra verksamheter möter tusentals Sölvesborgare i olika aktiviteter där de tillsammans med andra får växa som individer och bilda sig inom olika områden. Vi har ett femtiotal föreningar direkt knutna till våra lokaler som direkt blir drabbade av dessa besparingar och idag känner stor oro för vad som skall hända.

Vi hoppas verkligen att Samstyret i Sölvesborg förstår konsekvensen av sitt handlande!

Jesper Rehn – Ordförande, SV

Patrik Hansson – Ordförande, ABF

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.