Sverige borde göra som Costa Rica

Insändare Artikeln publicerades

När journalister skriver om Sveriges behov av ett starkt försvar så är det nästan alltid Rysslands upprustning och aggressiva beteenden som anges som anledning. Rysslands annektering av Krim och kriget i Ukraina. Jag försvarar inte Ryssland och Putins agerande även om det bor flest ryssar på Krim.

Hans beteende mot sina inhemska motståndare är lika vidrig som Erdogans beteende i Turkiet. Det jag reagerar mot är att USA inte bedöms med samma måttstock. USA har invaderat Afganistan, stöttade IS i början av Syrienkriget. Stöder Israels politik mot Palestina,stöder Saudi-Arabien som krigar i Jemen.

Listan kan bli väldigt lång. Men det är helt okey att Sverige samarbetar med USA och låter NATO krigsöva i Östersjön och  placera sin krigsutrustning på svensk mark. Varför diskuteras aldrig USA:s och EU:s inblandning i Ukrainas inhemska konflikt och vilken påverkan det hade på Rysslands annektering av Krim?     

NATO vill utvidga sitt inflytande och få in mer pengar till USA:s krigföring, det förstår väl alla. Att hota med Rysslands upprustning är ett bra och tydligen väldigt enkelt sätt att nå det målet. Inga journalister i Europa tycks ifrågasätta det. 

Att Ryssland ökar sin upprustning när USA bygger krigsanläggningar runt deras gränser är väl förutsägbart och så är spiralen igång. Att försvarsmakten i Sverige vill ingå i NATO vet vi och de lyckas med den svage försvarsminister vi nu har haft få mer och mer resurser och ge NATO mer och mer inflytande över Sverige.

Regeringen får inte ens underteckna FNs kärnvapennedrustningsavtal. De hade synpunkter på om ryska rör skulle få förvaras i Karlshamn. Vår demokratiska inflytande hotas och mycket betydelsefulla frågor för hela landet beslutas av Trump i USA.

Är det så vi svenskar vill ha det? Jag tror att de flesta svenskar vill att Sverige ska vara alliansfritt och slippa bli inblandade i krig och att utöka försvarsutgifterna så att skattepengarna inte räcker till svenskarnas behov. De resurser vi behöver till sjukvård och utbildning minskas på grund av att vi ska bekosta NATO men M, Kd och Sd anser att skattelättnader och bidrag till de rikaste i Sverige är viktigare än allas rätt till sjukvård efter behov.

Det bästa för Sverige vore om vi vågade ta samma egentligen självklara steg som Costa-Rica. Sluta att satsa på krig och utbildning för krig. Tänk om människorna runt om i världen fick leva i fred och slapp att mördas eller tvingas fly från allt bara för ett annat lands maktbegär.

Min reaktion på den alltid återkommande beskrivningen av Ryssland som det största krigshotet kom när jag läste gårdagens ledare i Sydöstran. Jag får inget förtroende för journalister som bara följer den styrda rådande åsikten.

Judith Skörsemo, V, Bräkne Hoby

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.