Totalt vårdansvar som inte kan låsas in

Insändare Artikeln publicerades

Kommentar till insändaren om Ängelholmsmodellen den 9 juni av Hugo Bellovare i Olofström. På 1970-talet kom Bengt Berggren som överläkare till Ängelholm.

Han uttryckte sig om den klinik han förestod: ”Ängelholmskliniken blev berömd som den sannolikt enda i Europa med ett totalt vårdansvar som inte kan låsa in ens de tvångsintagna patienterna, man skruvade bort alla lås.”

Bengt Berggren kom till Ängelholm från Långbro sjukhus men dessförinnan var han överläkare på Ulleråkers sjukhus i Uppsala. Om personalen på Ulleråker uttryckte han sig på följande sätt i en artikel i Svenska Dagbladet som citerades av tidningen Kommunalarbetaren: ”Det är lika orealistiskt att tala om demokrati på ett sjukhus med personal som måste ledas och instrueras i detalj som demokrati i politisk bemärkelse i underutvecklade länder och bland grupper av analfabeter. Det måste finnas vissa grundförutsättningar ...”

Jag instämmer gärna i Hugo Bellovares slutsats att det man inte stött på kan man inte klandras för. Men vem vill lyssna till upplysningar från personalgrupper som betraktas som analfabeter?

Pär Eliasson, Mentalskötare, fil kand och medlem i SKPF