Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ullenhag bör bli ny partiledare för Liberalerna

Tre kandidater till valet av ny partiledare för Liberalerna (L) har utkristalliserats: Nyamko Sabuni, Johan Persson och Erik Ullenhag. Alla tre är högst kompetenta och skickliga politiker och retoriker.
Publicerad 9 juni 2019
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Erik Ullenhag är en av de hetaste kandidaterna till att efterträda Jan Björklund.
Erik Ullenhag är en av de hetaste kandidaterna till att efterträda Jan Björklund.

Men kandidaterna representerar olika synsätt på vilken positionering L ska inta i den svenska politiken. Det är ingen hemlighet att L är splittrade just i synen på hur partiet ska profilera sig inför framöver. Sabuni har klart gett uttryck för att hon eftersträvar en ny regering och att SD kan bli en del i underlaget – dock utan att bli förhandlingspartner. Hon har också gett uttryck för skepticism mot 73-punktsöverenskommelsen men lovar att respektera den. Men helt klart förespråkar Sabuni ett fast samarbete med alliansen och – om nödvändigt – att SD ingår i röstunderlaget.

Med all respekt för Sabuni, som är en ytterst kompetent och driven politiker, är jag djupt skeptisk till att på förhand låsa in sig i en koalition med begränsat manövreringsutrymme. Visst ska förutsättningarna för ett allianssamarbete finnas men då på liberal grund och utan eftergifter till SD. Johan Persson är svårare att positionsbestämma men anses också förespråka ett intimt allianssamarbete.

Annons

Men vad är orsaken till L:s utsatta läge? Jag menar att L har saknat identitet. Det har varit för mycket av ”popcornpolitik”. Identiteten – eller bristen på en sådan – har bestått i ett mycket begränsat antal profilfrågor som regelbundet poppat upp. Försvar, Nato, EU, skola och värnskatt. Ståndpunkterna i dessa frågor är det lätt att bejaka men ger ingen ideologisk kompassriktning. Kanske inte heller de frågor som engagerar en bred väljarkår. I frågor som vård, omsorg, klimat, fördelningspolitik, landsbygd med flera har L intagit en undanskymd plats. Samtidigt som många av dessa områden berör flertalet människor i vardagslivet. Profileringen har också successivt lett till att L idag är ett nästan renodlat storstadsparti. L måste bli ett parti för hela landet – ett folkparti!

I Danmark visade Radikale Venstre att det går att bedriva en socialliberal politik som självständigt och oberoende parti. Partiet mer än fördubblade sitt röstetal. En human flyktingpolitik, sociala reformer och betoningen av en väl fungerande marknadsekonomi blev ett framgångsrecept. Mycket tyder på att Radikale Venstre kan få ett avgörande inflytande i dansk politik.

I Sverige är Erik Ullenhag den politiker som har störst förutsättningar att förankra ett trovärdigt, självständigt socialliberalt alternativ. Han är en duktig retoriker, kunnig, lyssnande och med bred erfarenhet – även utanför politiken. Med Erik Ullenhag som partiledare kan liberalerna spela en viktig roll i svensk politik och bli en garant för fortsatta sociala reformer men utan socialism och nationalism.

Ronny Karlsson

Trummenäs

Annons
Annons
Annons
Annons