Upphovsrätten skadlig för kulturarvet

Insändare Artikeln publicerades

Svar till Stims vd om upphovsrätten.

Att både upphovsrättsindustrin och nätplattformarna fått bidra till upphovsrättsdirektivet är sant, precis som Stims vd påpekar. Men det är en röst som saknats, nämligen medborgarnas. Vi som använder nätet dagligen påverkas av direktivet, men våra åsikter har i bästa fall ignorerats och i värsta fall kallats för lögner. Samtidigt har vi kritiker kallats för zombies, jihadister eller bottar, ofta av människor från den upphovsrättslobby som Stims vd företräder.

Stims vd skriver att jag är emot modernisering av den europeiska upphovsrätten. Inget kunde vara mer fel. Jag har arbetat aktivt för att få till en sådan sedan jag engagerade mig i Piratpartiet 2006. När EU-parlamentet 2014 skulle utvärdera det tidigare direktivet från 2001 och föreslå förändringar för kommissionen blev Julia Reda från det tyska Piratpartiet ansvarig för processen, och hon har varit ledande i debatten kring upphovsrättsreformen i Europa sedan dess. Att modernisera upphovsrätten är en så viktig fråga för oss pirater att vi inte tvekar att göra det till vårt huvudfokus för en hel mandatperiod.

Piratpartiet menar att vi har ett akut behov av en reformerad upphovsrätt. Internet har gjort det möjligt för människor att ta del av ett mycket rikare och mer mångfacetterat kulturutbud än tidigare. Har vi den politiska viljan kan hela världshistoriens litteraturarv finnas tillgängligt bara en knapptryckning bort.

En fantastisk effekt av den digitala revolutionen är att de skarpa gränser tryckpressar och grammofonteknik skapade mellan kulturskapare och kulturkonsumenter håller på att suddas ut. Att spela in och mixa film och musik är lättare än någonsin. För den som själv vill skapa innebär detta att det finns en skatt av material att arbeta med och inspireras av.

Allt skapande är en kollektiv process, där människor lånar av varandra och bygger på varandras idéer – precis som alla konstnärer i historien tycker dagens kreatörer om att citera, parafrasera och utveckla sådant tidigare skapare presterat. Internet har gett oss fantastiska moderna kulturyttringar som remixningar och mashups av musik och film, streaming av spel och esport blandat med olika varianter av memes. Dessa kulturformer är legitim konst med verkshöjd, men finns idag i bästa fall inom en upphovsrättslig gråzon och är beroende av upphovsrättsindustrins välvilja. Det är en situation som Piratpartiet tycker är oacceptabel.

Dagens upphovsrätt gör mer än hindrar spridandet av vår samtida kultur. Den är också skadlig för vårt kulturarv, då den inte tillåter att kultur återvinns och återanvänds på ett sätt som vore naturligt om upphovsrätten var mer i takt med tiden. Den samtida kulturen försvinner snabbt från människors medvetande, tack vare att den låses in av upphovsrätten. När allt mer kultur streamas snabbas denna process på, eftersom företagen som erbjuder streamingtjänsterna tar bort material som de inte längre ser ekonomiskt värde i.

Piratpartiet tycker det är självklart att privatpersoner ska kunna dela kultur för eget bruk, utan att ses som brottslingar. Det måste förbli enkelt att citera, remixa och vidareutveckla samhällets skapande, utan att kreatören ska riskera straff för detta. Vi vill att skyddstiderna för kommersiell kopiering ska kortas väsentligt, till fem år med möjlighet till förlängning i ytterligare tre femårsperioder genom aktiv registrering. Citeringsrätten ska stärkas. Ickekommersiell kulturdelning ska alltid vara tillåten.

Det är den modernisering av upphovsrätten som vi förordar. Vi vill att upphovsrätten ska anpassas efter det digitala samhället, snarare än tvärtom, vilket verkar vara Stims modell.

Mattias Bjärnemalm

Toppkandidat för Piratpartiet i EU-valet

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.