Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Upplys om akutvården Almroth?

Stängning av akutmottagningen i Karlshamn. Starkt ökande antal sjuktransporter till Karlskrona och – i viss mån – Kristianstad. Därefter inköp av bedömningsbilar, som enligt uttalat löfte skulle bemannas med läkare och sjuksköterska.
Publicerad 26 maj 2018
Detta är en opinionstext i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sjukvårdsdirektören Lars Almroth får frågor av Opinion Västblekinge som han besvarar längre ned på sida. Foto: Gunnel Persson
Sjukvårdsdirektören Lars Almroth får frågor av Opinion Västblekinge som han besvarar längre ned på sida. Foto: Gunnel Persson

Men läkarlöftet sveks, precis som det tidigare politiska löftet om att behålla den dygnsöppna akuten i Karlshamn tidigare hade svikits. Sedan inrättande av ett slags akut med åtta platser och bara för vissa patienter några våningar upp i sjukhusbyggnaden.

Efter detta flera andra ingrepp i den befintliga sjukhusorganisationen, som ekonomiskt blöder alltmer men vars högsta politiska ledning ständigt förnekar att det råder någon kris. Hänger ni med, kära läsare i den eviga följetongen om Blekingesjukhusets ständiga turbulens och allt allvarliga situation samt ledningens totala oförmåga att hantera och lösa problemen?

Annons

Som om inte allt detta räckte i den pågående försämringen av tillgängligheten till snabb sjukvård för särskilt befolkningen i västra Blekinge, aviseras nu en stor omorganisation – uppenbarligen större än någonsin hittills – enligt Lars Almroth, som för inte länge sedan förärades titeln hälso- och sjukvårdsdirektör med en därtill hörande icke marginell ökning av månadslönen.

Som skäl för det nya, stora ingreppet i organisationen anger Almroth, att varken pengarna, antalet medarbetare eller deras kompetens räcker för att fortsätta på den inslagna vägen. Antalet 80-åringar i länet ökar nämligen med 40 procent till år 2026.

Detta faktum, hävdar han, ställer krav på andra arbetssätt, vilka i sin tur skall minska trycket på akuten. Patienterna skall inte i nuvarande omfattning behöva söka akutvård. Allmän sjukhusvård skall ges utanför sjukhuset, är målet.

Lars Almroths vision är att ”patienterna  mår så pass bra att de inte behöver komma till akuten” formulerade han det (17/5) för radio Blekinge. Tro på den visionen, den som vill!  Men bakom den tilltänkta organisationsförändringen ligger förstås den krisartade ekonomiska situationen för landstinget, den som nuvarande politisk ledning inte har kunnat eller förmått lösa.

Landstingets underskott är alarmerande stort, ytterligare försämringar i vårdens tillgänglighet är att vänta.Och har man plötsligt nu upptäckt att antalet äldre i Blekinge ökar de närmaste åren? Och vilka konsekvensanalyser av alla organisationsingrepp har gjorts?

Kan sjukvårdsdirektören Almroth upplysa länets medborgare/skattebetalare om vad ingreppen i den befintliga akutvården, bedömningsbilarnas sjukvård och inrättandet av akutmottagningen på åtta (bara för vissa patienter) platser sammanlagt har kostat?

Och hur mycket som hans föreslagna ny omorganisation kommer att kosta?

Opinion Västblekinge

Annons
Annons
Annons
Annons