Vad gör man egentligen på banken efter klockan tre?

Insändare Artikeln publicerades

Den frågan har nu fått sitt svar, i alla fall när det gäller Sölvesborg-Mjällby Sparbank och dess ledning. Den verkställande direktören har verkligen, under lång tid, haft fingrarna i syltburken och levt livets glada dagar på bankens, det vill säga kundernas, bekostnad.

Det har uppdagats att almanackan varit fulltecknad av lyxiga resor, både privata men även med ett visst inslag av arbete, eller konferens som det tydligen kallas. Dagarna har bestått av golf, fotboll, hockey och andra trevligheter. Kvällarna av goda middagar och nätterna av långa barrundor.

Banken säger sig arbeta efter kyrktornsprincipen. Det måste vara ett högt torn i den här kommunen om man kan se ända till Tokyo och New York.

På hemmaplan har det också festats. Vippen på Sweden Rock och egna 50-årskalaset var nog höjdare, på bankens bekostnad. Allt attesterat och godkänt av närmste chef får man förmoda. Att skatteverket har en annan uppfattning är väl en petitess i sammanhanget. Alltid är det någon som ska förstöra festen.

Att banken betalade hyra för direktörens lägenhet i Stockholm stör väl ingen. Liknelsen med skandalen i Sörmlands Sparbank för något år sedan där vd och styrelseordförande fick lämna med svansen mellan benen är slående. Bankens ordförande har ju dessutom lovat bot och bättring. Nu ska man minsann göra rätt.

Märkligt att det inte redan fanns policy, regelverk och rutiner sedan tidigare. För det kan väl aldrig vara så att det har funnits klara regler som har brutits av vd och ordförande. Borde det egentligen behöva finnas regler för dessa självklarheter? Att det knorras bland personalen som gör grovjobbet, både den nuvarande och de som slutat, är ingen hemlighet. Förtroendet för de inblandade måste vara förbrukat. De borde nog inse detta själva och avgå, men girigheten är väl för stor och självinsikten för liten.

Huvudmännen som ytterst ansvarar för verksamheten har en grannlaga uppgift att tillsammans med de styrelsemedlemmar som inte redan är insyltade ta ansvar för bankens framtid.

 

Bankveteran