Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Våga stå upp för värld utan kärnvapen

Den 7 juli 2017 röstade 122 stater, däribland Sverige, för att anta FN:s kärnvapenkonvention. Hittills har 69 länder signerat och 19 också ratificerat den. För att förbudet ska träda i kraft krävs att 50 stater ratificerar avtalet.
Publicerad 3 februari 2019
Detta är en opinionstext i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Amerikansk provsprängning 1952 i Stilla havet.  Foto: SCANPIX
Amerikansk provsprängning 1952 i Stilla havet. Foto: SCANPIX

I Sverige är det riksdagen som gör det. Avtalet innebär att det inte blir tillåtet att utveckla, använda, prova, utplacera, ta emot eller hota med kärnvapen eller understödja andra länders kärnvapenprogram.

”Land skall med lag byggas” är ett gammalt visdomsord som med dagens internationalisering kan utvidgas till ”Värld skall med lag byggas”. Så görs också trots mycket motstånd från stater som hellre bestämmer själva än rättar sig efter gemensamt överenskomna regler.

Annons

Vi har t.ex Genevekonventionen med krigslagarna, FN-konventionen om de mänskliga rättigheterna, Romstadgan med lagar för Haagdomstolen och FN´s Agenda 2030 med dess 17 globala mål för hållbar utveckling som 193 stater förbundit sig att följa. Men vem trodde 1997, att vi då skulle kunna få en konvention om Förbud mot kemiska vapen? Den har ratificerats av nästan alla FN:s medlemsstater utom Nordkorea, Israel och Egypten. (Även av USA, Ryssland och Kina).

Att totalt 97% av all världens deklarerade arsenal av kemiska vapen av OPCW (fredspriset 2013) 2018 verifierats vara förstörda? Tänk om ledarna i kärnvapenstaterna vågade sätta sig ner och också komma överens om att avveckla kärnvapnen. Vilken oerhörd vinst för dessa stater och för alla oss andra.

Det låter som det enda vettiga, och på sikt lär vi nog komma dit, men några måste våga gå före och skapa opinion för att sätta tryck på de ovilliga. Lars-Erik Lundin, som på Margot Wallströms uppdrag utrett frågan om ratificering, utgår från att vi eller baltstaterna råkar i en framtida väpnad konflikt (med Ryssland) som kräver beskydd av NATO och dess kärnvapen.

Han avråder därför Sverige från att ratificera. Faran är, att om man planerar för en väpnad konflikt, så ökar risken att den inträffar. Bättre då, att våga satsa på en framtida fredlig tillvaro utan kärnvapen.

Bertil Ahnlund Karlskrona

Annons
Annons
Annons
Annons