Varför är vi så livrädda för att ryssen skall ta oss?

Insändare Artikeln publicerades

Nato lägger årligen drygt 8 000 miljarder kr mer på militären än vad Ryssland gör. 2017 minskade Ryssland dessutom försvarsanslagen med ca 20 procent.

Rysslands försvarsbudget är av samma storleksordning som Frankrikes. Vem tror att Nato-länderna Estland, Lettland, Litauern, Polen, Tyskland, Danmark, Norge och övriga EU skulle blunda för en väpnad attack mot Sverige. Så korkad är inte ryssen att han inte fattar att det vore självmord. Men försvarsberedningen utgår ändå från att vi kan hamna i krig och då måste vi kunna förvara oss i tre månader. Därför skall vi rusta upp och lägga 50 procent mer av våra skattepengar på bland annat Jas och ubåtar. Pengar som annars kommunerna kunde använt bättre.

Det är tragiskt att så många tror att bara alla rustar upp så ökar säkerheten, när det logiska är motsatsen.

Rysskräcken hindrar oss till och med att skriva på FN-konventionen med förbud mot kärnvapen. Borde vi inte våga att i stället för att satsa på ett kommande krig, stå upp för en fredlig framtid.

Bertil Ahnlund

Karlskrona

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.