Värna och utveckla kulturskolan i Ronneby

Insändare Artikeln publicerades
Magnus Pettersson, Socialdemokraterna i Ronneby.
Foto: Mattias Mattisson
Magnus Pettersson, Socialdemokraterna i Ronneby.

Det har väl knappast undgått någon, om hur de flesta kommunerna i Sverige brottas med att få ekonomin eller budgetarna att gå ihop.

Att ägna sig åt att beskylla nuvarande regering eller andra borgerliga partier för deras budget för ett år sedan hjälper knappast. Vi kan ha många synpunkter men utmaningarna är här och nu.

Ronneby kommuns budget för kommande år är inget undantag, det är politiska prioriteringar och politiska värderingar som gäller.

Efter vårens ekonomirapport så kunde vi konstatera att åtgärder behövs för att klara 2019 års budget. Inför den budget som i höst ska presenteras så kommer vi socialdemokrater att prioritera utifrån våra värderingar som ska vara tydliga.

Det som den senaste tiden varit föremål för debatt är kulturskolan. Det är oftast lättast att prioritera bort det som inte är lagstyrt, kulturskolan är just sådan verksamhet som inte är lagstyrd. Ska vi då prioritera bort den i konkurrens med annan lagstyrd verksamhet?

Det finns andra verksamheter som inte heller åvilar en kommun, men som vi värderar som viktiga för en kommuns utveckling till en bra plats att leva och verka i. Jag vill påstå att kulturskolan är en sådan verksamhet som påverkar en kommuns utveckling till att vilja leva och verka i.

Utbildningsnämnden beslutade att delar av kulturskolan skulle vara kvar, musikdelen eller musikskolan om man så vill. De andra delarna så som dans, drama, bild och scenkonst prioriteras bort. Har dessa områden någon betydelse för vår kommun? Mitt svar är ja. Just dessa områden stärker våra barn och ungdomar och inte minst stärks kvalitén i skolan. Demokratin och respekten för demokrati utvecklas och tränas av just möjligheten till att uttrycka sig och att få ta del av ett rikt kulturliv.

Jag reflekterar över att utbildningsnämnden gör en värdering av vad som är viktigast då förslaget om att musikdelen skall finnas kvar. Jag vill inte göra den värderingen. Alla delar är lika viktiga, det går inte att göra denna värdering vill jag påstå. Dans, drama, bild och scenkonst är idag en del av vår förskola och skola. De pedagoger som idag arbetar inom kulturskolan gör ett fantastiskt arbete och är ett stort stöd för den ordinarie personalen inom förskolan och skolan. Det finns specifika projekt som skulle försvinna, som tex att möta nya elever. Särskolan och särgymnasiet skulle i högsta grad påverkas negativt. Att ta bort denna del skulle sänka kvalitén i vår skola.

Jag tror att vi tillsammans kan utveckla verksamheten till att vara effektivare och samtidigt göra det möjligt så att flera barn och ungdomar kan ta del av hela kulturskolan. Idag saknas det både bild och musiklärare i våra skolor. Jag skulle vilja integrera kulturskolan i våra skolor ännu mer än vad som sker idag. Jag tror att det kan få fler barn och ungdomar att ta del av kulturskolans möjligheter.

Vi socialdemokrater i Ronneby vill slå vakt om hela kulturskolan, den är viktig för oss kommuninvånare, men framför allt för alla våra barn och ungdomar.

Magnus Pettersson

Socialdemokratiskt oppositionsråd

Ronneby

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.