Vi pedagoger orkar snart inte längre

Förskolepedagoger ,
Bilden på förskolebarnen har tagits i ett annat sammanhang. Förskolepedagoger i Karlskrona kommun är kritiska mot kommunens personalpolitik i ytterligare en debattartikel.
Foto:Mattias Mattisson
Bilden på förskolebarnen har tagits i ett annat sammanhang. Förskolepedagoger i Karlskrona kommun är kritiska mot kommunens personalpolitik i ytterligare en debattartikel.

Kommentar till Sandra Bizzozeros, Kunskapsnämndens ordförande, uttalande i Sydöstran i torsdags (den 12 oktober). Vi måste leva i olika världar, vi förskolepedagoger och Sandra Bizzozero. Dina siffror på hur många barn det går per pedagog är så långt ifrån verkligheten som de kan bli.

Man förstår ju också att du inte är så insatt i hur antalet barn räknas i grupperna. Du säger till exempel att en del barn bara är 15 timmar i förskolan och inte är där hela dagarna. Detta är ju redan med räknat när man tittar på antalet barn per grupp.

Ett barn som har 25 timmar eller mindre räknas bara som ”ett halvt barn”. Du behöver besöka fler förskolor, förskolechefer och pedagoger om du ska få en uppfattning hur det ligger till.

Många förskolepedagoger lider av stressrelaterade problem. Att alltid gå hem från jobbet och känna sig misslyckad för att inte kunna nå upp till de mål vi ska, inte känna att man hunnit se alla små individer och känna att hur man än vrider och vänder på sig så räcker man inte till, det mår man inte bra av.

Det är inte bara på stora barngrupper Karlskrona kommun sparar in i förskolan. Vi får 20 000 kronor per år och avdelning som ska täcka många utgifter i verksamheten. Det handlar inte bara om leksaker och pedagogiskt material till barnen som det ska räcka till.

På denna peng så ska vi även köpa in allt förbruknings- material som tex. toapapper, hushållspapper, tvättlappar till blöjbyte, diskmedel och disktrasor, tvål, pappershanddukar, handsprit, glödlampor, kontorsmaterial och så vidare.

Det ska också räcka till möbler, textilier och annan inredning, barnvagnar med mera. Vi snålar för att få det att gå ihop och på hösten kommer nästan alltid ett köpstopp som innebär att vi inte får handla mer utan blir av med de pengar som vi har kvar.

I år kom det restriktioner redan i april på vad våra pengar får användas till och vi är tvungna att fråga förskolechefen för mista lilla inköp vi behöver göra.

Tyvärr har vi varit en yrkeskategori som det är väldigt lätt att spara på. Vi klagar sällan och vi gör allt för att barnen ska ha det bra på förskolan. Vi vänder ut och in på oss själva för barnens skull men snart orkar vi inte längre.