Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: ”Vi vill bidra till mer attraktivt Ronneby”

Trygghet är den grundläggande förutsättningen för ett levande Ronneby - för vilka outnyttjade värden kan utvecklas i centrum som töms på folk efter kontorstid när butikerna har stängt eller på platser där Ronnebybor inte känner sig trygga nog att vistas?
Publicerad 5 december 2018
Detta är en opinionstext i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Vad är glädjen av en lekpark i ett område där ingen vill ta ut sina barn när det är mörkt efter klockan fyra under vintermånaderna? Svaret på ovannämnda frågor visar på varför arbetet med Business Improvement Districts (BID) är så viktigt för Ronnebys framtid. Därför går vi nu in i steg 5, av 7 steg, inom BID-modellen med fokus på innehåll och genomförande av arbetet för ett socialt hållbart Ronneby.

Det är genom social hållbarhet som outnyttjade värden kommer att nyttjas rätt i Ronnebys centrum. Livet mellan husen påverkar områden och människan positivt. Ingen kan göra allt och därför bygger socialt hållbarhetsarbete på samverkan och samarbete. Behovet av en fungerande BID-modellen utvecklas genom att kommuners och näringslivets ansvar och mandat för förvaltning och att utveckling av platser tydliggörs.

Annons

Och det görs genom tre viktiga steg.För det första, behövs det en tydligare plan för hur kommunala förvaltningar ska samverka och samarbeta med fastighetsbolag och andra aktörer. Till stor del handlar det om renhållning och trygghetsarbete, men också strategiska frågor för ett område, såsom utveckling av affärsliv, grönområden, boende och besöksnäring.

För det andra, behövs det ett tydligare strategiskt arbete för att möjliggöra investeringar i livet mellan husen. På så vis kan fastighetsägare bidra till en mer positiv samhällsutveckling, skapa värden och goda livsmiljöer. För det tredje, måste den ekonomiska hållbarheten adresseras. Ingen hållbarhetsinsats, oavsett om den är grön eller social, kommer att vara beständig utan en affärsmodell i botten.

Som fastighetsägare är det viktigt att se sin fastighet som en del av en helhet, att vilja vara med och utveckla och investera i livet mellan husen. På sikt bidrar detta till hållbara etableringar, ett attraktivt centrum i Ronneby, stolta invånare och fler besökare.

För att detta ska uppnås krävs att olika aktörer i staden samverkar och samarbetar då vi inte enskilt kan lösa uppgiften gällande t ex trygghet, belysning och trivsel. Som fastighetsägare välkomnar vi BID som arbetsmodell då vi får verktyg och nätverk att arbeta strukturerat på lång sikt tillsammans.

Anette Rolfmark, ordförande Fastighetsägarna Syd Ronneby

Joakim Lindström, näringspolitiskt ansvarig Fastighetsägarna Syd

Magnus Hulthe Andersson, näringspolitiskt ansvarig Fastighetsägarna Syd

Annons
Annons
Annons
Annons