Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

VMAB i allvarlig miljonkris i Karlshamn

Vad gör exkommunalrådet? Vad döljer sig bakom en sammanfattande information nedan av kommundirektör Daniel Wäppling till Karlshamns kommunstyrelse den 6 november i år (paragraf 242);
Publicerad 19 november 2018
Detta är en opinionstext i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Biogasanläggningen var klar ifjol på sopanläggningen Västblekinge Miljö AB ifjol. Idag brottas bolaget med stora underskott, skriver Bengt Olof Dike. Foto: Göran Stensen
Biogasanläggningen var klar ifjol på sopanläggningen Västblekinge Miljö AB ifjol. Idag brottas bolaget med stora underskott, skriver Bengt Olof Dike. Foto: Göran Stensen

”Västblekinge Miljö AB har en mycket bekymmersam ekonomisk situation. Bolaget behöver ett aktieägartillskott om 6 miljoner kronor vilket belastar innevarande års resultat. Bolaget har ett mycket litet eget kapital, och det är kostnaderna för deponier som försatt bolaget i den nuvarande belägenheten.”

Mer står inte att läsa i protokollet om det bolag, vars styrelseordförande sedan några år är kommunens tidigare S-märkta kommunalråd, Sven-Åke Svensson. Men så mycket torde redan kunna sägas, att hans efterträdare på kommunalrådsposten, Per-Ola Mattsson nu snabbt tvingas rycka ut – förmodligen innan årsskiftet – med minst detta belopp för att rädda kommunens och sin partiväns bolag från att upprätta en s k kontrollbalansräkning.

Annons

Detta måste nämligen göras, om ett bolags eget kapital understiger hälften av det registrerade aktiekapitalet. Om så inte sker riskerar styrelseledamöterna att bli personligen ansvariga. Samtidigt måste minst 40 miljoner kronor fram till år 2053 betalas för sluttäckning av deponier, berättar företagets VD Susanna Strandberg.

-Vi måste göra ett rejält omtag i kalkylen, säger hon vid vårt telefonsamtal. Jag får också veta att det nästan omgående erforderliga aktietillskottet kan bli ännu mer än sex miljoner för Karlshamns vidkommande. Denna kommun står för hälften av summan, medan Olofström och Sölvesborg delar på den återstående hälften.

Susanna Strandberg säger att man tidigare har arbetat med gamla kalkyler, samtidigt som kraven på deponitäckning har skärpts genom åren. -Nu måste vi begära det som saknas, för att vi skall kunna komma i balans, tillägger hon. Alltså inga uppmuntrande besked för den också ekonomiskt alltmer pressade huvudägaren Karlshamn.

Det finns också skäl tro, att Sven-Åke Svensson börjar känna kylan i sina fötter komma krypande, samtidigt som Per-Ola Mattsson med ökande förtvivlan ser sitt kommunala pastorats stolta investeringsplaner krympa i rask takt. Redan har ju kommunens revisorer slagit larm och tillkännagivanden från politiskt håll utgått, att det planerade kultur- och bibliotekshuset på östra kajen skjuts på en oviss framtid.

Ett besked som inte framkallar leenden och extratårta vid förmiddagskaffet hos den sedan länge frustrerade bibliotekspersonalen över de nuvarande lokalernas olämplighet. Ansvaret för den uppkomna VMAB-krisen faller helt naturligt tyngst på bolagets ordförande;har han varit ovetande, negligerat rapporterna och utvecklingen – eller vad?

Förklaringen, som kommunstyrelsen upplystes om, att kostnaderna för deponier är orsaken, räcker inte alls. Att driva ett bolag vidare med successivt minskande aktiekapital är förstås både oacceptabelt och märkligt. Likaså att komma klockan fem i tolv med begäran om mångmiljontillskott. Vad gör nu huvudägaren Karlshamn? Kräver en ingående utredning om orsak och verkan? Eller betalar utan att blinka ut begärd summa?

Sven-Åke Svensson själv sjunger på sista versen som ordförande i VMAB: han avgår om några månader och efterträds av en C-märkt företrädare. Men en lika naturlig som ekonomiskt nödvändig konsekvens av den akuta krisen måste bli, att Karlshamns kommun lägger alla planer på att bygga en ny återvinningsanläggning i Munkahus för minst 25 miljoner på hyllan för åtskilliga år framöver.

-Jag har inga som helst problem med detta, säger också VMAB-chefen Susanna Strandberg. ­_-Vi förhåller oss till vad kommunen beslutar. Nuvarande återvinning i Tubbaryd kan för en struntsumma av 25 miljoner enkelt utvidgas genom att en direkt angränsande, asfalterad och tillräckligt stor plan, som nu bara används för lagring av växter och jord tas i anspråk.

Då kan flera containrar utplaceras, trafiksituationen förbättras, så att inga bilar längre behöver backa efter lossning.

Bengt Olof Dike, Karlshamn

Hans BülowSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons